Ποια αναμένεται να είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ποια αναμένεται να είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Α) κάνουν δηλώσεις κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τον ρόλο των συντονιστών για την εφαρμογή της συμφωνίας αναλαμβάνουν όπως όλα δείχνουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Την πληροφορία ότι το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει «κλειδώσει» για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώτερη πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη θέση υφυπουργού θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης προορίζεται για το υπουργείο Ενέργειας.

Ο Γιώργος Σταθάκης παραμένει υπουργός Οικονομίας, κάτι που σημαίνει ότι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν στην απόλυτη αρμοδιότητά τους τον συντονισμό της εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές, και ο κ. Σταθάκης θα αναλάβει το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ομάδα 40 τεχνοκρατών, οι οποίοι πήραν μέρος στη διαπραγμάτευση θα συνδράμουν το νέο οικονομικό επιτελείο.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής θεωρείται σχεδόν βέβαιος ο Νίκος Βούτσης ενώ το χαρτοφυλάκιό του στην προηγούμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος με τη σειρά του αφήνει στη θέση του τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθό ο οποίος θα έχει μαζί του τον κ. Πολλάκη.

Το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης και το Υπουργός Παιδείας ο Νίκος Φίλης με υφυπουργό την Σία Αναγνωστοπούλου. Υφυπουργός πολιτισμού τοποθετείται πιθανότατα ο Άρης Μπαλτάς. Για το υπουργείο Ναυτιλίας ακούγεται το όνομα του υπηρεσιακού υπουργού Χρήστου Ζώη, αλλά και του Θοδωρή Δρίτσα.

Επιπλέον, επανασυστήνεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πιθανότερο πολιτικό προϊστάμενο τον Ευάγγελο Αποστόλου, μέχρι τις 20 Αυγούστου αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εναλλακτική επιλογή είναι ο Χρήστος Ζώης.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται να κρατήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και αυτό του υφυπουργείου αθλητισμού, ο Σταύρος Κοντονής.

Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς παραμένουν όπως όλα δείχνουν στα αντίστοιχα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Μεταξύ των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι αυτή της ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου φεύγει ο Γιάννης Πανούσης και ίσως πάει ο Ν. Τόσκας. Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για αντικατάσταση του κ. Νικολούδη από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Όσον αφορά τον Γιάννη Δραφασάκη, εκείνος προτίμησε να μην αναλάβει την προεδρία της βουλής, κι εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο.

Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση ως αναπληρωτής υπουργός με τις πληροφορίες να τον θέλουν είτε αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είτε να αποκτά ρόλο στο υπουργείο Παιδείας, όπου όμως ακούγεται και το όνομα του Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και ο Νίκος Παππάς με τον Αλέκο Φλαμπουράρη στο Επικρατείας. Κυβερνητική εκπρόσωπος πιθανόν θα παραμείνει η Όλγα Γεροβασίλη.