Ποια χώρα θα μοιράσει 13 δισ. δολάρια στους πολίτες της;

Ποια χώρα θα μοιράσει 13 δισ. δολάρια στους πολίτες της;

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να δώσει στους πολίτες της 50 δισεκατομμύρια ριάλ (13 δισ. δολάρια) για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να δώσει στους πολίτες της 50 δισεκατομμύρια ριάλ (13 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ διέταξε την κυβέρνηση να πληρώνει επιπλέον 1.000 ριάλ (περίπου 266 δολάρια) τους κρατικούς υπαλλήλους κάθε μήνα το 2018.

«Η κατανομή των 50 δισεκατομμυρίων ριάλ δείχνει την ανησυχία της ηγεσίας ως προς την άνεση και την ποιότητα ζωής των πολιτών», δήλωσε στα τοπικά μέσα ο Awwad bin Saleh Alawwad, υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών της χώρας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1,18 εκατομμύρια Σαουδάραβες πολίτες εργάζονται στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι αλλά και οι στρατιώτες που αγωνίζονται κατά της Υεμένης θα λάβουν επίσης 1.330 δολάρια, ενώ η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος του ΦΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το σχέδιο πληρωμών του Βασιλιά έχει στόχο να αντισταθμίσει την πρόσφατη αύξηση του φόρου κατά 5% σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και στη βενζίνη. Αυτές οι αυξήσεις των τιμών αποτέλεσαν μέρος των προσπαθειών του Βασιλείου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας που εκτιμάται στα 195 δισεκατομμύρια ριαλ (52 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη μείωση των προνομίων στα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χρέος της

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αρκετά μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο χρέος της χώρας. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, η χώρα αποκάλυψε ένα πρόγραμμα ύψους 72 δισ. ριάλ (19,2 δισ. δολαρια) για την τόνωση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα το Bloomberg.

«Ο μόνος τρόπος για να πετύχει το σχέδιο ανάκαμψης στη Σαουσική Αραβία το 2018 είναι μέσω δημοσιονομικών κινήτρων», δήλωσε στο Bloomberg ο Crispin Hawes, διευθύνων σύμβουλος σε συμβουλευτική εταιρεία του Λονδίνου για το πολιτικό ρίσκο.