Ποια είναι η «ροζ κυρία» που λέει τις ειδήσεις στη Βόρεια Κορέα

Ποια είναι η «ροζ κυρία» που λέει τις ειδήσεις στη Βόρεια Κορέα

Η 74χρονη γιαγιά θεωρείται εθνικός ήρωας.

Φορώντας ένα ροζ κορεάτικο φόρεμα και με το πλατύ της χαμόγελο στα χείλη, η τηλεοπτική παρουσιάστρια Ri Chun Hee διάβασε την είδηση για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Με το γνωστό της, εμφατικό στυλ, η Ri ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου ήταν «μια τέλεια επιτυχία» και κρίσιμο βήμα «για την ολοκλήρωση της πυρηνικής δύναμης του κράτους».

Η 74χρονη γιαγιά θεωρείται εθνικός ήρωας. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στα δελτία ειδήσεων το 1971, εγκαταλείποντας μια καριέρα στην ηθοποιία για το κανάλι της Κεντρικής Κορεατικής Τηλεόρασης. Το μελοδραματικό της ύφος την έκανε να ξεχωρίσει αμέσως, είτε ασκώντας με θυμό κριτική στη Δύση, είτε εξυμνώντας τα επιτεύγματα του καθεστώτος και τη δύναμη του ηγέτη.

«Είναι ο τέλειος άνθρωπος για να εκφράσει τη σκληροπυρηνική γραμμή της Βόρειας Κορέας» λέει ο Ahn Chan-il, υψηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος που διέφυγε στη Νότια Κορέα.

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος εκφωνητής που να έχει μια φωνή με τόση δύναμη. Είναι η ιδανική παρουσιάστρια ειδήσεων για να μιλάει για πυρηνικά όπλα και πυραύλους» κατέληξε ο Ahn.

Η Ri, η οποία συνήθως φοράει ένα παραδοσιακό κορεάτικο φόρεμα γνωστό ως «χανμπόκ» έχει δείξει και την ηπιότερη πλευρά της. Το 1994, έκλαψε στον αέρα καθώς ανακοίνωνε τον θάνατο του θεμελιωτή της Βόρειας Κορέας, Kim Il Sung.

Και όταν ο υιός του, Kim Jong Il, πέθανε κι αυτός το 2011, η Ri ήταν αυτή που γνωστοποίησε την είδηση στους Βορειοκορεάτες, με τρεμάμενη φωνή και φορώντας κατάμαυρα ρούχα.

Παρόλο που συνταξιοδοτήθηκε επίσημα το 2012, η Ri επιστρέφει πάντα όταν πρόκειται για σημαντικές ανακοινώσεις.

Η πρόσφατη μετάδοση της είδησης για την πυρηνική δοκιμή υπογράμμισε το στάτους που απολαμβάνει, σε μια περίοδο που ο πατέρας της Kim Jong Un προβαίνει σε εκκαθαρίσεις κομματικών και στρατιωτικών στελεχών της εποχής του πατέρα του.

Έξω από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας, η «ροζ κυρία» έχει αναδειχθεί σε γνώριμη φυσιογνωμία του καθεστώτος.