Τα πιο δημοφιλή brand names στα social media

Τα πιο δημοφιλή brand names στα social media

Η έρευνα των Social@Ogilvy και SurveyMonkey αποδεικνύει πως οι χρήστες δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να προωθήσουν τις διάσημες ετικέτες.

Η βιομηχανία της διαφήμισης προσπαθεί πάντα να ακολουθεί τις τάσεις του κοινού. Έτσι, τα social media αποτελούν το νέο πεδίο ενδιαφέροντός της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο νέος χώρος ταιριάζει στους πάντες. H L’Oreal, η Nivea, το Dove και η Chanel, για παράδειγμα, είναι κάποιες από τις δημοφιλέστερες ετικέτες μεταξύ των χρηστών των social media σε όλον τον κόσμο. Αντίθετα, φίρμες όπως τα McDonald ‘s και η Monsanto τοποθετούνται στις κατώτατες θέσεις της λίστας των προτιμήσεων του κοινού.

Τα αποτελέσματα αυτά, που παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, προκύπτουν από την έρευνα από των Social@Ogilvy και SurveyMonkey η οποία παρουσιάζεται αυτές της ημέρες στις Κάννες, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαφημιστών Cannes Lions. Στην έρευνα συμμετείχαν κοντά στους 5600 χρήστες από 11 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter. Σκοπός της έρευνας ήταν να αναδείξει τον βαθμό υποστήριξης που μπορεί να προσφέρουν οι χρήστες σε μια διάσημη ετικέτα.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, αν και το 84% των χρηστών ανέφερε πως του “αρέσει” κάποιο εμπορικό σήμα, μόνο το 58% δήλωσε πρόθυμο να μοιραστεί με άλλους τις  καλές και κακές εμπειρίες του πάνω σε αυτό.

«Ανακαλύψαμε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το ‘like’ ως  ένα μέτρο όταν βρίσκονται συνδεδεμένοι, αλλά αυτό ήταν το μόνο μέτρο και δεν είναι τόσο ακριβές ή βαθύ», ανέφερε ο  Bennett Porter, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της SurveyMonkey σε συνέντευξή του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές των χρηστών των social media συναντάμε και τα ονόματα των Costco, Nike και Samsung, ενώ αυτά των Bank of America, Comcast και Pepsi συγκεντρώνουν τις λιγότερες προτιμήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα Marks & Spencer, η Aldi, η John Lewis και η Amazon, ενώ η Tesco, η Primark, η Sky και η BΡ βρίσκονται στις τελευταίες.

Η έρευνα αποδεικνύει πως οι χρήστες που προέρχονται από αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως της Ινδίας, της Κίνας ή της Βραζιλίας, είναι πιο εύκολο να αλληλεπιδράσουν με μια διάσημη ετικέτα σε σχέση με τους χρήστες από αναπτυγμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ποιότητα των προϊόντων αποτελεί τον κύριο λόγο που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον να προτείνει στους φίλους του μια συγκεκριμένη μάρκα.

Μόλις το 19% των Αμερικανών χρηστών θα μπορούσε να θεωρηθεί πως προωθούν συγκεκριμένες μάρκες όταν χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους στα social media και οι περισσότεροι από αυτούς απλά προτείνουν κάποιες στους φίλους τους.