Ποια είναι τα πιο οικονομικά ελεύθερα κράτη;

Ποια είναι τα πιο οικονομικά ελεύθερα κράτη;

Ο «Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας για το 2014» άφησε εκτός δεκάδας τις ΗΠΑ, ανακηρύσσοντας το Χονγκ Κονγκ σε πρωταθλητή της ελεύθερης επιχειρηματικότητας.

Είστε οικονομικά ελεύθερος; Αν ζείτε στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά ή την Ελβετία, η απάντηση είναι ναι. Αν ζείτε στη Ζιμπάμπουε, την Κούβα ή τη Βόρεια Κορέα, τότε όχι. Και αν ζείτε στις ΗΠΑ, η οικονομική ελευθερία σας υποχωρεί – με κρίσιμες συνέπειες.

Αυτή τουλάχιστον είναι η προειδοποίηση του Τέρρυ Μίλερ, διευθυντή του Κέντρου Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικών στο Ίδρυμα Heritage, το οποίο εξέδωσε σε συνεργασία με τη Wall Street Journal τον «Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας για το 2014». Ο δείκτης αξιολογεί την αφοσίωση στις αρχές της ελεύθερης επιχειρηματικότητας βάσει δέκα κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, του μεγέθους της κυβέρνησης και της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Διαβάστε ακόμη: Βρώμικες «εξαγωγές»

«Οι χώρες που επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα οικονομικής ελευθερίας έχουν καλύτερες επιδόσεις στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, της μακροπρόθεσμης ευημερίας και της κοινωνικής προόδου», γράφει ο Μίλερ. «Αντίθετα, όσοι χάνουν αυτή την ελευθερία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν οικονομική στασιμότητα, υψηλή ανεργία και χειροτέρευση των κοινωνικών συνθηκών».

Σύμφωνα με τον Δείκτη, οι ΗΠΑ δεν συγκαταλέγονται πλέον στις δέκα πιο ελεύθερες οικονομικά χώρες, ευρισκόμενες στη 12η θέση, πίσω από τον Μαυρίκιο, την Ιρλανδία και τη Δανία. «Η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να αλυσοδένει ολόκληρους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της υγείας, της χρηματικής πίστης και της ενέργειας, με ρυθμίσεις. Αυτή η παρέμβαση παρεμποδίζει τόσο την προσωπική ελευθερία όσο και την εθνική ευημερία», καταλήγει ο Μίλερ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 119η θέση, σημειώνοντας μερική άνοδο από πέρυσι, ενώ η Κύπρος στην 46η.

Διαβάστε ακόμη: Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει τον μισό παγκόσμιο πλούτο