Ποια «λάθη» μπορούν να στερήσουν στη Χίλαρι τη προεδρία

Ποια «λάθη» μπορούν να στερήσουν στη Χίλαρι τη προεδρία
Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during a campaign stop Friday, Jan. 22, 2016, in Rochester, N.H. (AP Photo/Matt Rourke)

Η Libération παραθέτει επτά τέτοια σενάρια που μπορεί να φράξουν τον δρόμο της Χίλαρι προς τη νίκη.

Του Φρεντερίκ Οτράν

Mε πέντε μονάδες κατά μέσο όρο διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, η Χίλαρι Κλίντον είναι φαβορί για τη νίκη στις 8 Νοεμβρίου. Από το 1952, όποιος υποψήφιος έχει τέτοια διαφορά σε αυτό το στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας κερδίζει πάντα τον Λευκό Οίκο. Όμως τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται. Οι στατιστικές υπάρχουν για να διαψεύδονται. Κι όπως γράφει ο Χάρι Έντεν από την ιστοσελίδα FiveThirtyEight, που ειδικεύεται στις δημοσκοπήσεις, «αυτή η εκστρατεία είναι τόσο περίεργη, που δεν αποκλείω κανένα σενάριο

1) Τα προεκλογικά ντιμπέιτ. Παρόλο που η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης εδώ και ένα χρόνο, οι περισσότεροι ψηφοφόροι δείχνουν ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, αν όχι τις τελευταίες εβδομάδες. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, τα τρία ντιμπέιτ αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να αντιστραφεί η τάση. Η Χίλαρι έχει βέβαια μεγάλη πείρα σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Ποτέ ως τώρα όμως δεν έχει αντιμετωπίσει έναν τόσο απρόβλεπτο και προκλητικό υποψήφιο. «Ο Τραμπ θα βρίσκεται συνεχώς στην επίθεση», προβλέπει ο Γκρέγκορι Κρεγκ, πρώην σύμβουλος του Ομπάμα. Η πρώτη μονομαχία θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου.

2) Μια ασθενής κινητοποίηση. Αν η υποψήφια των Δημοκρατικών εξασφαλίσει ένα πειστικό προβάδισμα, ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να αποφασίσουν να μείνουν στο σπίτι τους. Οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ πάλι -που μισούν τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο και τις δημοσκοπήσεις- μπορεί να κινητοποιηθούν μαζικά για να διαψεύσουν τα προγνωστικά. Ο κίνδυνος για τη Χίλαρι είναι ακόμη μεγαλύτερος από το γεγονός ότι οι κατηγορίες στις οποίες στηρίζεται είναι κι εκείνες που απέχουν περισσότερο: οι νέοι και οι ισπανόφωνοι.

3) Νέες αποκαλύψεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υποψήφια των Δημοκρατικών. Οι αποκαλύψεις αυτές θα μπορούσε να προέλθουν από τη Wikileaks, καθώς ο ιδρυτής του ιστότοπου αυτού -ο Τζούλιαν Ασάνζ- θέλει να εκδικηθεί τη Χίλαρι για τη στάση της στο παρελθόν απέναντί του. Ήδη στα τέλη Ιουλίου, η ιστοσελίδα δημοσίευσε πάνω από 19.000 μέιλ της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, που έδειχναν ότι το κόμμα ευνοούσε τη Χίλαρι έναντι του Σάντερς. Και οι χάκερ -που χωρίς αμφιβολία είναι Ρώσοι- φαίνεται ότι έχουν στα χέρια τους μηνύματα εκατοντάδων ηγετών του κόμματος.

4) Η κακή κατάσταση της οικονομίας. Η βασική ανησυχία των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παραμένει η οικονομία. Με μια πρώτη ματιά, οι δείκτες είναι καλοί: η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ η δημιουργία θέσεων απασχόλησης τον Ιούλιο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Όμως η αναιμική ανάπτυξη και η στασιμότητα των μισθών αποτελούν ισχυρά όπλα στα χέρια του Τραμπ. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 37% των Αμερικανών πιστεύει ότι η οικονομία βελτιώνεται, ενώ το 58% ότι επιδεινώνεται.

5) Μια τρομοκρατική επίθεση. Οι επιθέσεις στο Παρίσι και τον Σαν Μπερναρντίνο, στα τέλη του 2015, βοήθησαν τον Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ομπάμα και την Κλίντον ότι «ίδρυσαν» το Ισλαμικό Κράτος. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχθούν μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, η επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου θα ενισχυθεί.

6) Ένα πρόβλημα υγείας. Το νέο επιχείρημα του Τραμπ είναι ότι η Χίλαρι δεν έχει το σωματικό και ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Αμερικής. Σε ηλικία 68 ετών, η Χίλαρι θα είναι η πιο ηλικιωμένη από τους Προέδρους που έχουν εκλεγεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: ο Τραμπ είναι δύο χρόνια μεγαλύτερός της. Και δεν κρύβει ότι του αρέσει το μπέικον, το τηγανητό κοτόπουλο και τα McDo. Δεν πρόκειται ασφαλώς για μια συνταγή καλής υγείας.

7) Μια πολιτική δολοφονία. Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υπέρμαχους της οπλοφορίας να σταματήσουν τη Χίλαρι, προκλήθηκε κατακραυγή. Σε μια χώρα όπου πολλοί πρόεδροι και υποψήφιοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί -ο Λίνκολν, ο JFK, ο Τζορτζ Γουάλας- η φράση αυτή δεν έκανε καλή εντύπωση. Αλλά…

Πηγή: Libération
* Ο Φρεντερίκ Οτράν είναι ανταποκριτής στις Ηνωμένες Πολιτείες

Διαβάστε ακόμα: Τραμπ «Σπουδαίοι άνθρωποι» οι μετανάστες Vs Κλίντον «όλα» για την επιχειρηματικότητα