Ποια περίοδος εκπτώσεων έδωσε πραγματική ώθηση στην αγορά

Ποια περίοδος εκπτώσεων έδωσε πραγματική ώθηση στην αγορά
Κόσμος περπατά μπροστά από βιτρίνα στην αγορά τηςπόλης κατά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ μετά από μια σειρά από εκπτωτικές περιόδους τη χρονιά που πέρασε.

Η καλύτερη πορεία του δεύτερου μήνα των γενικών χειμερινών εκπτώσεων, σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του εποχικά διορθωμένου – εκτός καυσίμων – Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο Λιανικό Εμπόριο του Φεβρουαρίου 2018.

Αντίθετα, η σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ανέδειξε μία υποχωρητική τάση των πωλήσεων, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο που εκδίδει το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας .

Παράλληλα, θετική εξέλιξη, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του, εξαιτίας της μεγαλύτερης υποχώρησης των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, τουλάχιστον όσον αφορά στη σύγκριση των μηνών Φεβρουαρίου/Ιανουαρίου 2018.

Στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του έτους (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018/2017) επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική των εξαγωγών, η οποία όμως αντισταθμίζεται από την ταυτόχρονη διόγκωση των εισαγωγών, εξακολουθώντας να συνιστά ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια περιορισμού του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου.

Η μικρή μείωση του ποσοστού ανεργίας συνεχίστηκε και στον πρώτο μήνα του 2018, με τη μηνιαία όμως υποχώρηση των απασχολουμένων να προκαλεί προβληματισμό, από τη στιγμή μάλιστα που το εν λόγω φαινόμενο επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά το τελευταίο εξάμηνο.

Θετικές είναι οι εξελίξεις που προκύπτουν από το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς η επικράτηση των νέων προσλήψεων έναντι των αποχωρήσεων/απολύσεων συνδυάστηκε με ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης σε σχέση με την μερική και εκ περιτροπής εργασία, με την επίσπευση της τουριστικής περιόδου να δρα επίσης θετικά.

Τέλος, ο τρίτος διαδοχικός μήνας τόνωσης των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αντικατοπτρίζει την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, «με τους επόμενους όμως μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κομβικοί….. Παρόλα αυτά, οι θετικές προσδοκίες για τον κλάδο του τουρισμού και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας τον προσεχή Αύγουστο, εκτιμάται πως θα εμπεδώσουν κλίμα σταθερότητας της αγοράς και ενίσχυσης των προσδοκιών των επιχειρήσεων..» όπως σημειώνεται στο δελτίο.

Από την ανάλυση ανά υποκατηγορία του ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο για το Φεβρουάριο 2018, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο δεύτερος μήνας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων ήταν ευεργετικός, όπως άλλωστε αναμένονταν, για την υποομάδα της «Ένδυσης και Υπόδησης» (+1,5%), ενώ προκαλεί εντύπωση η αρνητική μηνιαία μεταβολή του κύκλου εργασιών της υποκατηγορίας «Βιβλίων – Χαρτικών & Λοιπών Ειδών» (-2,5%). Και αυτό γιατί στην εν λόγω υποομάδα περιλαμβάνονται και προϊόντα τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κ.α.), τα οποία αφενός καταγράφουν μεγάλη ζήτηση και αφετέρου παρουσιάζουν σημαντικές εκπτώσεις. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η τόνωση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ, τα οποία σε σχέση με τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση (+3,2%), εξαιτίας κυρίως του νωρίτερου εορτασμού της Σαρακοστής (Τσικνοπέμπτη & Καθαρά Δευτέρα) τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και της πληθώρας των διενεργούμενων προσφορών.

Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη υποχώρηση της αξίας πωλήσεων (ΔΚΕ) καταστημάτων λιανικής, εμφανίστηκε στην υποομάδα «Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός» (-11,1%). Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά στην ουσία την ανάκαμψη ορισμένων μεγάλων καταστημάτων τροφίμων/σούπερ μαρκετ, τα οποία κατόρθωσαν να ανακτήσουν από τα μικρότερου μεγέθους καταστήματα τον τζίρο που είχαν απολέσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μία παράμετρος ενδεικτική της έντασης του ανταγωνισμού στον κλάδο των τροφίμων. Παράλληλα, η υποομάδα των «Βιβλίων – Χαρτικών – Λοιπών Ειδών» παρουσιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη κάμψη πωλήσεων σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2017 (-6,8%), με πιθανή αιτία την εξασθένιση των αγορών αγαθών ελαστικής ζήτησης/αγαθών πολυτελείας. Αντιθέτως, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα «Έπιπλα – Ηλ. Είδη – Οικ. Εξοπλισμό» (+5,6%), απότοκο της ενισχυμένης οικοδομικής δραστηριότητας και της προτίμησης των καταναλωτών στα διαρκή αγαθά και την «Ένδυση – Υπόδηση» (+3,3%). Οι εν λόγω υπο-ομάδες μαζί με εκείνη των «Πωλήσεων εκτός καταστημάτων», η οποία όμως κατέγραψε φθίνουσα μηνιαία πορεία στον υπό εξέταση μήνα, παρουσιάζουν την πλέον ενισχυμένη δυναμική των τελευταίων μηνών.