Ποια θα είναι η τύχη των μακεδονικών προϊόντων μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια;

Ποια θα είναι η τύχη των μακεδονικών προϊόντων μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια;

Επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα εκφράζουν στο Fortune Greece την ανησυχία τους για το ιστορικό μακεδονικό brand.

 

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιχειρηματική κοινότητα η χρήση των εμπορικών σημάτων  με την ΠΓΔΜ και το τι αυτό θα σημάνει για τις μελλοντικές πωλήσεις τους στις ξένες αγορές.

Ξεκάθαρη θέση πήρε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι ο όρος ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ απεύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία, ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων με την ΠΓΔΜ, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

Τι θα συμβεί όμως όταν παρέλθουν τα τρία χρόνια; Προϊόντα που εδώ και χρόνια πωλούνταν ως μακεδονικά θα πρέπει να χωριστούν σε προϊόντα «Βόρειας Μακεδονίας» και ελληνικά μακεδονικά.

“Οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία»” τονίζει στην επίσημη ανακοίνωσή του οι ΣΒΒΕ, ξεκαθαρίζοντας πως για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, αφού έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο φόβος ότι θα υπάρξει τελικώς σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό μεταξύ των προϊόντων από τη Βόρεια και τη Νότια Μακεδονία αποτυπώνει το κυρίαρχο αίσθημα των Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους στα νέα δεδομένα.

«Πρέπει να μάθουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες και τι ακριβώς περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Δημήτρης Κρις, Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης που παράγει τη γνωστή μπύρα “Βεργίνα”.

Ο ίδιος επισημαίνει πως σαφώς και υπάρχουν διεθνείς κανόνες, διερωτάται, ωστόσο, ποιος είναι σε θέση να καθορίσει την τύχη ενός προϊόντος το οποίο κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και οι πελάτες το έχουν ταυτίσει με μια συγκεκριμένη εταιρεία. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει μια ονομασία που έχει μια πορεία δεκαετιών στην παγκόσμια αγορά», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως στην περίπτωση της εταιρείας του θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το ζήτημα αυτό το νομικό τμήμα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Παραδέχεται, ωστόσο, πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων, οι οποίες είχαν παγώσει λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων.

«Σίγουρα θα έχεις λιγότερα προβλήματα στο να εμπορεύεσαι με τη γειτονική χώρα όταν δεν υπάρχει ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Η αλήθεια είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχαναν κέρδη επειδή δεν άγγιζαν την αγορά των Σκοπίων. Τα ζητήματα ήταν πρακτικά, αφού ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν τα χαρτιά, από τη μια ή την άλλη αγορά, που απαιτούνται για μια εμπορική συναλλαγή”, προσθέτει ο κ. Κρις.

«Το brand σου είναι το προϊόν σου και όταν αυτό αλλάζει τίθεται σοβαρό θέμα βιωσιμότητας», τονίζει ο Πρόεδρος του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ) Παναγιώτης Αθανασιάδης. Για τον ίδιο μια τέτοια εξέλιξη μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ειδικά για μια περιοχή, που όπως λέει, έχει «πληρώσει» πολλάκις στο παρελθόν το θέμα της ελληνικότητας.

Όποια και αν είναι η έκβαση, οι αγρότες της περιοχής της Δράμας θα επιμείνουν στην παραγωγή του μακεδονικού ροδιού. Μάλιστα ο κ. Αθανασιάδης αποκάλυψε πως ο συνεταιρισμός συνεχίζει ακάθεκτος τα σχέδιά του και πως αυτό το διάστημα βρίσκεται στα “σκαριά” το λανσάρισμα ενός προϊόντος που θα εστιάζει στη μακεδονική προέλευσή του.

«Τη φέτα τη χάσαμε. Τα γάλατα έρχονται σωρηδόν από το εξωτερικό και δυστυχώς οι μόνοι που την πληρώνουν είναι οι μικροί παραγωγοί» λέει από την πλευρά του ο Ιδιοκτήτης της δραμινής γαλακτοβιομηχανίας Μενοίκιο, Βασίλης Μελενεκής, υπογραμμίζοντας πως θα έρθουν πολύ σύντομα μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά.

Αναγνωρίζει πως η λύση στο μακεδονικό έπρεπε να δοθεί εδώ και χρόνια, θεωρεί, ωστόσο, πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση συμφέρουσα προς την περιοχή της Μακεδονίας και τους κατοίκους της. «Στο όνομα της δημοκρατίας οι τοπικοί παραγωγοί χάνουν έδαφος και πολλά από τα κεκτημένα τους. Πέρα από την πολιτική διάσταση του θέματος, τα μακεδονικά προϊόντα υπερέχουν σε γεύση και ποιότητα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά των Σκοπίων», καταλήγει.