Ποιες φοροαπαλλαγές υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ποιες φοροαπαλλαγές υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ
(Ξένη δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Κ), εκφωνεί ομιλία στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Andrea Bonetti

Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και φόρο επιχειρήσεων. Γιατί επικρατεί προβληματισμός για τα χρονικά όρια των παρεμβάσεων.

 

Με τέσσερις βασικές παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα της φορολόγησης ιδιωτών και επαγγελματιών, προσήλθε στη φετινή ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Έκθεσης, οι εξαγγελίες αυτές στοχεύουν να δώσουν πίσω ένα πολύ μικρό μέρος από τη βαριά φορολόγηση που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας, όμως, ερωτηματικά όσον αφορά το χρονικό πεδίο στο οποίο δεσμεύτηκε να εφαρμοστούν.

Πιο συγκεκριμένα, στο πεδίο της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση του συντελεστή από το 29% σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με όσα είπε, η μείωση αυτή θα είναι κατά μία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από το 2019, και θα φτάσει το 25% για τη χρήση 2022.

Σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μείωση 50% για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Η μείωση αυτή θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά το 2019. Στο κυβερνητικό πλάνο βρίσκεται ο στόχος της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ούτως ώστε τα βάρη να πέσουν στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι στοχεύει να μειώσει τους βασικούς συντελεστές ΦΠΑ από το 25% στο 22% και από το 13% στο 12%, από την Πρωτοχρονιά του 2021. Το χρονικό περιθώριο αυτής της υπόσχεσης είναι πολύ μεγάλο, καθώς τοποθετείται πολύ πιο μακριά από το τέλος της παρούσας θητείας της κυβέρνησης.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που συμμετέχουν σε αγροτικό συνεταιρισμό, για τους συνεταιρισμούς, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό αφορά περισσότερο όσους αγρότες τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων και υπάγονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Όσον αφορά τις ανενεργές επιχειρήσεις, αυτές θα απαλλάσσονται από το ετήσιο τέλος εφόσον δηλώνουν μηδενικά έσοδα.