Ποιές οι προοπτικές και οι ευκαιρίες για την γαλάζια ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο;

Ποιές οι προοπτικές και οι ευκαιρίες για την γαλάζια ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο;

To πρόγραμμα Blue Growth και η σημασία του στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Νοτίου Αιγαίου (ΕΣΥΝΕΝΑ) στην αίθουσα ενυδρείου στη Ρόδο.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Πέτρος Κόκκαλης Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, όπου παρουσίασε τον διαγωνισμό καινοτομίας που πραγματοποιείται από τον Δήμο Πειραιά από το 2014.

Ο κ. Κόκκαλης, τόνισε τις προοπτικές της γαλάζιας ανάπτυξης στον Ευρωπαϊκό χώρο και την σημασία τους στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Χαρακτηριστικά, η γαλάζια οικονομία σε αριθμούς είναι 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη με 500 δισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενη αξία το χρόνο.

Π Κόκκαλης

Το όραμα του Blue Growth είναι μέσα από τις συνεργασίες που δημιουργούνται από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, η νέα γενιά επιχειρηματιών να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομική κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας.

Ο διαγωνισμός ήδη γίνεται στην Πάτρα και στην Κρήτη, με την στήριξη του προγράμματος Blue Growth και της aephoria, με στόχο να αποκτήσει μια πιο ευρεία δυναμική και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Εκ μέρους του ΕΛΚΕΘΕ ο Δρ. Ευάγγελος Παπαθανασίου, Διευθυντής Ερευνών-Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, ανέπτυξε τις προοπτικές της στρατηγικής πρωτοβουλίας Blue Med, που προσφέρει ένα κοινό πλαίσιο προς μια περιβαλλοντικά υγιή, περισσότερο γνωστή, ανθεκτική και παραγωγική Μεσόγειο θάλασσα. Στόχος του προγράμματος να  προωθήσει την ενσωμάτωση της γνώσης και των προσπαθειών μέσω διακρατικής συνεργασίας, για την στήριξη της γαλάζιας ανάπτυξης στη λεκάνη της Μεσογείου.

Στην εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 3 βραβευμένα start-ups (Hopwave, Instayacht και Openichnos) στον διαγωνισμό καινοτομίας του Blue Growth, που παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους και τις καινοτόμες πρακτικές και υπηρεσίες που προσφέρουν στον χώρο της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας.

Ο Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕΝΑ) ευχαριστεί πολύ το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το ΕΛΚΕΘΕ, τον Δήμο Ρόδου, την εταιρία Κουνάκης για την στήριξη της εκδήλωσης και την εταιρία nettings για τον συντονισμό της διοργάνωσης. Καθώς επίσης, και τους εκπροσώπους των φορέων την κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, Σάββα Διακοσταματίου, Τέρρη Χατζηιωάννου, Γιάννη Φλεβάρη, Νίκο Γερονικόλα, Γιάννη Γλυνό για την παρουσία τους και την συμμετοχή στο πάνελ συζήτησης, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την δυναμική παρουσία τους.