Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έως την Τετάρτη η γραπτή πρόταση στους θεσμούς

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έως την Τετάρτη η γραπτή πρόταση στους θεσμούς

Έως την Τετάρτη έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να στείλει και γραπτώς στους θεσμούς, τις προτάσεις της.

Έως την Τετάρτη έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να στείλει και γραπτώς στους θεσμούς, τις προτάσεις που θα παρουσιάσει μια ημέρα μετά ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Πέμπτης.

Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η δέσμευση ελήφθη στο EWG στις 12/1. Πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να οριστικοποιήσει σήμερα μια πρώτη θέση, καθώς αύριο ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην σύνοδο του Δ.Σ. του ESM (σ.σ. δηλαδή στη σύνοδο των εκπροσώπων των κρατών και των θεσμών που απαρτίζουν και το EWG).

Επισήμως το θέμα της αυριανής συνόδου θα είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά θεωρείται διδόμενο ότι θα συζητηθεί το ζήτημα αξιολόγηση, υπό το φως των νέων τριγμών που έχει προκαλέσει η στάση Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί παρεμβάσεις στο αφορολόγητο, στις συντάξεις και στο ΦΠΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος όπως αναφέρει και σήμερα σε συνέντευξη του αναφέρει ότι θα παρουσιάσει στο Eurogroup τον νέο “κόφτη”, που θα περιλαμβάνει περίγραμμα κατηγοριών μέτρων που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις, κυρίως του ΔΝΤ.

Πάντως ο υπουργός επιμένει τι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των πρότερων νομοθέτηση τους.