Πηγές ΥΠΟΙΚ: Τεχνικής φύσης οι εκκρεμότητες, σύντομα η εκταμίευση της δόσης

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Τεχνικής φύσης οι εκκρεμότητες, σύντομα η εκταμίευση της δόσης
epa06206075 Greek Minister of Finance Euclid Tsakalotos (L) and an unidentified aide prior an informal meeting of Eurogroup finance ministers, in Tallinn, Estonia, 15 September 2017. Finance Ministers of the Eurogroup countries met to discuss of how to increase economic resilience in the Economic and Monetary Union (EMU). EPA/Valda Kalnina

Η δ' αξιολόγηση και η πρόοδος στην ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

Σεντένο: Εξαιρετική δουλειά η Αθήνα

Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και σήμερα θα ενημερωθούμε σχετικά από τους… θεσμούς, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Έχουν περάσει οκτώ δύσκολα χρόνια, προσμένουμε τη λήξη του ελληνικού προγράμματος που θα αποτελέσει πολύ καλή είδηση», τόνισε ο κ. Σεντένο.

 

Μοσκοβισί: Η Αθήνα έχει εκπληρώσει το 99% των προαπαιτούμενων

Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, εκπληρώνοντας το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί, επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, τονίζοντας ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά.

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας, σημειώνοντας ότι στο διάστημα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους.