Ποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ

Ποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ

Μισός ή και... μηδενικός φόρος  για περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εντός του Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για φέτος, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι την Δευτέρα. Όπως εξήγησε, η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ το συνολικό ποσό θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα, σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο – πρόσθεσε – μία κατηγορία φορολογούμενων θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ γιατί «κάποιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερα».

Όπως είπε η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να έχει φέτος τον ΕΝΦΙΑ. Για του χρόνου θα γίνει διαπραγμάτευση για να δούμε πως θα πάει.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή και ποιοι έκπτωση
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορούν να προσδοκούν έκπτωση έως και 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή

Στην περίπτωση ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, τρίτεκνους και πολύτεκνους η έκπτωση φτάνει στο 100% επομένως παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα,

3. Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και

4. Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.