Ποιοι εναντιώνονται στο Μουντιάλ;

Ποιοι εναντιώνονται στο Μουντιάλ;

Διαδηλώσεις εναντίον του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου σε δεκάδες πόλεις.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε 50 πόλεις της Βραζιλίας κατά τη Διεθνή Ημέρα του Αγώνα κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν η χώρα φιλοξενήσει την διεθνή αυτή διοργάνωση.

Στο Σάου Πάουλο, όπου θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας μεταξύ της Βραζιλίας και της Κροατίας την 12η Ιουνίου, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους για να προβάλλουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τη στέγαση. Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τη λεωφόρο Παουλίστα στο κέντρο του Σάου Πάουλο καθώς και άλλους δρόμους, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ κινητοποιήσεις αλληλεγγύης ήταν προγραμματισμένο να γίνουν χθες βράδυ και σε πόλεις του εξωτερικού όπως το Μπουένος Άιρες, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο.

«Μέσω του δικαιώματος να διαδηλώνουμε μπορούμε να απαιτήσουμε και άλλα δικαιώματα», δήλωσε μια διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Ζουλιάνα Μασάντου. Αυτό είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας», τόνισε.

Στις διαδηλώσεις κάλεσαν αριστερές οργανώσεις, όπως το κίνημα των άκληρων αγροτών MST και το Κίνημα των Αστέγων. Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν σχετίζονται με άλλες διαδηλώσεις εναντίον του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εξάλλου χθες η κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ ανέπτυξε άνδρες του στρατού στην πόλη Ρεσίφε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προκειμένου αντιμετωπίσουν λεηλασίες και βίαια επεισόδια που ξέσπασαν όταν κήρυξαν απεργίες αστυνομικοί και πυροσβέστες. Η απεργία των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ιδίως στο Σάου Πάουλο, η οποία τον επόμενο μήνα θα φιλοξενήσει 5 αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Η απεργία των αστυνομικών και των πυροσβεστών, που διεκδικούν αυξήσεις μισθών κατά 30% ως 50%, κηρύχθηκαν παράνομες από τη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμα:

Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο να σώσει τον τουρισμό της Βραζιλίας;

Γίνε εσύ η σημαία του Μουντιάλ

Το ντοκιμαντέρ για τη χειρότερη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου