Ποιοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον βαρύ λογαριασμό του 2017

Ποιοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον βαρύ λογαριασμό του 2017

Οι μεγάλοι χαμένοι και οι τυχεροί της «μακριάς λίστας» του προϋπολογισμού.

Οι γνωστοί-άγνωστοι είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το 2017 περισσότερα και θα επιβαρυνθούν προκειμένου να πιάσει η χώρα το στόχο για πλεόνασμα και ανάπτυξη.

Ο προϋπολογισμός δείχνει εκείνους που θα πληρώσουν το λογαριαμό των 3,3 δισ. ευρώ που θα φέρουν τα μέτρα και σύμφωνα με την Ημερησία, ανάμεσα σε αυτούς θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα χάσουν ακόμη και πάνω από το 20% του εισοδήματός τους.

Στη μακριά αυτή λίστα με τους χαμένους, υπάρχει και μια με κερδισμένους: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων με εισόδημα της τάξεως των 10-12.000 ευρώ, θα βγουν διπλά κερδισμένοι καθώς θα μειωθεί τόσο ο φόρος όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η λίστα των χαμένων του 2017, περιλαμβάνει:

1. Τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα για τους οποίους αυξάνει και ο φορολογικός συντελεστής αλλά και ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

2. Τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων προσωπικών επιχειρήσεων (ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων) οι οποίοι επίσης βλέπουν το ασφαλιστικό καθεστώς να αλλάζει (σ.σ και στις ομόρρυθμες οι εταίροι θα πληρώνουν εισφορές βάσει των κερδών που αναλογούν στα μερίδιά τους) και τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνει από το 26% στο 29%.

3. Τους εισοδηματίες. Με τον χαμηλό συντελεστή να αυξάνει από το 12% στο 15%, τον μεσαίο συντελεστή να ανεβαίνει από το 33% στο 35% αλλά και με τη θέσπιση ενός ακόμη συντελεστή (45% για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ) η αύξηση του φόρου κυμαίνεται από 4% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και φτάνει ακόμη και στο 11% για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

4. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι οποίοι μέσα στο 2016 κατέβαλαν μόνο ένα μέρος της επιβάρυνσης που προκύπτει από την εφαρμογή της καινούργιας κλίμακας αλλά και της νέας εισφοράς αλληλεγγύης.

5. Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ οι οποίοι θα υποστούν ένα ακόμη χτύπημα από την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων.

6. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπεριληφθούν στη λίστα αυτών που θα πληρώσουν ειδικά αν διατηρούν ταυτόχρονα σημαντική ακίνητη περιουσία.

7. Για όσους χάσουν σύζυγο συνταξιούχο μέσα στο 2017, το χτύπημα θα είναι διπλό. Εκτός από την απώλεια του δικού τους ανθρώπου, θα υποστούν και την περικοπή της σύνταξης χηρείας. (σ.σ η σύνταξη θα κυμαίνεται αρχικά στο 50% και μετά στο 25% της σύνταξης του θανόντος κάτι που σημαίνει ότι αν ο θανών έπαιρνε 1000 ευρώ, τελικά ο ή η χήρα θα καταλήξουν με 250 ευρώ σύνταξη, τρία χρόνια μετά τον θάνατο)

8. Οι πρώτοι που θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων θα διαπιστώσουν ότι θα έχει χαθεί τουλάχιστον το 20% της σύνταξής τους. Το νέο σύστημα, οδηγεί σε συντελεστές αναπλήρωσης ακόμη και κάτω του 60% ειδικά για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης.

9. Στην ένατη ομάδα, ανήκει ουσιαστικά… όλη η Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα επηρεαστούν σχεδόν από το σύνολο των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία η οποία προϋπολογίζεται να αποφέρει 1,4 δις. ευρώ περισσότερους φόρους.