Ποιοί είναι οι «μνηστήρες» για την αγορά του 40,5% της Hellenic Seaways

Ποιοί είναι οι «μνηστήρες» για την αγορά του 40,5% της Hellenic Seaways

Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί σε σκληρή αναμέτρηση μέχρι τις 20 Μαρτίου οπότε και θα γίνει η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του 40,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways (HSW) το οποίο ελέγχει.

Μέχρι πρότινος η έκβαση του διαγωνισμού εθεωρείτο στην αγορά σχεδόν «τελειωμένη υπόθεση» υπέρ της θυγατρικής του ομίλου Γκριμάλντι, τις Μινωικές Γραμμές. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, εμφανίστηκαν δύο επιπλέον διεκδικητές: Το ένα είναι το επενδυτικό σχήμα Eagle Mind Shipping, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μάριος Ηλιόπουλος και το άλλο φέρεται να είναι η Fortress Group -ή συνδεδεμένο με αυτή σχήμα-, η οποία έχει ήδη επενδεδυμένα συμφέροντα στην έτερη μεγάλη ελληνική ακτοπλοϊκή, την Attica Group.

Όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας, η διαγωνιστική διαδικασία θα εξελιχθεί σε σκληρή αναμέτρηση, αφού τόσο οι Μινωικές Γραμμές όσο και η Eagle Mind φέρονται να είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν στην επόμενη κρίσιμη φάση των βελτιωμένων προσφορών, επιχειρώντας να πλειοδοτήσουν. Το ίδιο όμως εκτιμάται από άλλες πηγές πως ενδέχεται να κάνει και η Fortress. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό που διαμορφώνεται ευνοεί την προσπάθεια της Πειραιώς να πετύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για τη συμμετοχή της.

Οι Μινωικές Γραμμές, επί πολλά χρόνια συμμετείχαν με 33% περίπου στη Hellenic Seaways, αλλά χωρίς αποφασιστικό λόγο στη διοίκησή της, ξεκίνησαν πέρυσι τον Φεβρουάριο την προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου με την υποβολή ανοιχτής δημόσιας προσφοράς. Πέτυχαν έτσι να συγκεντρώσουν σταδιακά από μικρομετόχους ένα πρόσθετο 15% των μετοχών, έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, εξαντλώντας όμως τους διαθέσιμους πρόθυμους πωλητές και απέχοντας κατά 1,5% μόνον από το να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.