Ποιοι κλάδοι προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα

Ποιοι κλάδοι προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα
Text Job written on paper. Job conception Photo: Ingram Publishing

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ICAP Employment Solutions για την απασχολησιμότητα και τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» είναι το θέμα έρευνας που πραγματοποίησε η ICAP Employment Solutions. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 180 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ το 2016 και με αριθμό προσωπικού άνω των 20 ατόμων το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας που προκύπτουν φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο στον κλάδο της βιομηχανίας και του εμπορίου, με πιο συχνές ειδικότητες σε τμήματα παραγωγής και αποθήκευσης, καθώς και σε υποστηρικτικές θέσεις σε διάφορα τμήματα της εταιρείας.

Αναφορικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπως φαίνεται, εμφανίζεται έντονη εποχικότητα, όπου οι ανάγκες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, καλύπτονται με επιτυχία μέσω εταιρειών στελέχωσης προσωπικού.

Συγκεκριμένα, τα 2/3 των εταιρειών έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με εταιρεία στελέχωσης προσωπικού, ενώ το υπόλοιπο 1/3 επέλεξε να καλυφθούν πιθανές ανάγκες από το εσωτερικό Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών (93,2%) θεωρούν πως οι υποψήφιοι που τοποθετήθηκαν μέσω εταιρειών στελέχωσης προσωπικού ήταν κατάλληλοι και ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις ανάγκες του ρόλου. Αυτό φαίνεται και από το ποσοστό των εργαζομένων (86,4%) οι οποίοι εντάχθηκαν στο μόνιμο προσωπικό της εκάστοτε εταιρείας, καθώς και από το ποσοστό των εταιρειών (95,1%) το οποίο θα ανέτρεχε ξανά σε εταιρεία στελέχωσης προσωπικού για κάλυψη μελλοντικής θέσης εργασίας. Ο μοναδικός λόγος που οι εταιρείες απάντησαν αρνητικά όσον αφορά την ανταπόκριση των υποψηφίων σε θέσεις εργασίας είναι ότι αυτοί δεν προσαρμόστηκαν στην εταιρική κουλτούρα τους (γνώμη του 6,8% των εταιρειών).