Πιο φιλική προς τις εταιρείες τεχνολογίας γίνεται η Ευρώπη

Πιο φιλική προς τις εταιρείες τεχνολογίας γίνεται η Ευρώπη

Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό ότι η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι πολύ πιο δύσκολη στην Ευρώπη από ό,τι στη Silicon Valley ή την Κίνα.

του Clay Chandler

Η Silicon Valley και η Κίνα αναγνωρίζονται ευρέως ως το φυσικό περιβάλλον των τεχνολογικών πρωτοπόρων. Στην Ευρώπη, το συγκεκριμένο είδος εταιρειών είναι σπάνιο, αλλά αυτή η τάση ίσως και να αλλάζει, σύμφωνα με ένα πάνελ κορυφαίων επενδυτών, επιχειρηματιών, και παραγόντων του venture capital που μίλησαν στο συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune.

Ειδικοί επί θεμάτων τεχνολογίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της MessageBird, Robert Vis, ο πρόεδρος της Adyen Βόρειας Αμερικής, Kamran Zaki, ο πρόεδρος της Business France, Pascal Cagni, και ο επικεφαλής τεχνολογίας της IDA Ιρλανδίας, Donal Travers παραδέχθηκαν ότι η Ευρώπη πάσχει από την αντίληψη ότι οι αγορές της είναι κατακερματισμένες και υπερβολικά ρυθμισμένες, και διευθύνονται από αξιωματούχους που αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματίες με περιφρόνηση.

Ωστόσο, η ομάδα των ειδικών συμφώνησε ότι η Ευρώπη σταδιακά εξαλείφει κάποια μακροχρόνια εμπόδια για τους επιχειρηματίες. Τα τελευταία χρόνια, είπαν πολλοί ομιλητές, τα οφέλη από την έναρξη επιχείρησης στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τα μειονεκτήματα.

Ο Cagni είπε ότι οι αυξανόμενες αποτιμήσεις στη Silicon Valley καθιστούν την Ευρώπη έναν ελκυστικότερο προορισμό από ποτέ για τους παγκόσμιους εταιρικούς επενδυτές. «Η Ευρώπη είναι φθηνή, απίστευτα φθηνή», τόνισε.

Ο Kamran Zaki, πρόεδρος για τη Βόρεια Αμερική της εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Adyen με έδρα το Άμστερνταμ, απέδωσε την επιτυχία της εταιρείας στις ευρωπαϊκές της ρίζες. «Οι πληρωμές είναι μια παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε. «Για εμάς, το να ξεκινήσουμε από την Ευρώπη ήταν κάτι το θετικό επειδή έπρεπε να έχουμε παγκόσμια παρουσία από την πρώτη μέρα».

Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό ότι η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι πολύ πιο δύσκολη στην Ευρώπη από ό,τι στη Silicon Valley ή την Κίνα.

Όμως, αρκετοί ομιλητές αμφισβήτησαν αυτό το στερεότυπο. Ο Vis υποστήριξε ότι το κεφάλαιο είναι άμεσα διαθέσιμο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που μπορούν να επιδείξουν οικονομική επιτυχία. «Δεν νομίζω ότι το κεφάλαιο είναι θέμα», είπε. «Οι επενδύσεις πρώιμου σταδίου είναι ένα θέμα… Στις ΗΠΑ χρηματοδοτούνται οι ιδέες. Στην Ευρώπη, χρηματοδοτείται η έλξη».

Μια πρόσφατη κατάταξη της CB Insights διαπίστωσε ότι, από τους 260 πρωτοπόρους παγκοσμίως, μόνο 23 βρίσκονταν στην Ευρώπη. Μια έκθεση του 2017 που βασίζεται σε έρευνα των εταιρειών Deloitte και China Venture βρήκε ότι από τις 252 μη εισηγμένες startup με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, 106 εταιρείες είχαν έδρα στις ΗΠΑ και 98 στην Κίνα.

Η startup που ξεχωρίζει στην Ευρώπη είναι η Spotify. Η αρχική δημόσια προσφορά της σουηδικής εταιρείας τον Απρίλιο αποτίμησε την αξία της σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη Spotify την εταιρεία τεχνολογίας με τη μεγαλύτερη αποτίμηση αξίας στην Ευρώπη.