Πιο «κεντρώα» θα είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει η JP Morgan

Πιο «κεντρώα» θα είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει η JP Morgan
A woman prepares a ballot box at an Athens high school that will be used as a polling station January 23, 2015. An early national election will be held on January 25 after the Greek parliament failed to elect a president. REUTERS/Alkis Konstantinidis (GREECE - Tags: POLITICS ELECTIONS) - RTR4ML0J

Η αμερικανική τράπεζα καταθέτει τα δικά της σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Περισσότερο «κεντρώα» αναμένει τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου η JP Morgan & Chase, ακόμη κι αν νικητής αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η απόφαση του Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές, προήλθε από τρία τουλάχιστον πράγματα: μια επιθυμία να επαναβεβαιώσει την ηγεσία του στο ΣΥΡΙΖΑ, μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την προσωπική του δημοτικότητα και να αξιοποιήσει την αδύναμη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν ανατρέψει εντελώς το κλίμα του Ιουλίου, η JP Morgan διαπιστώνει ότι οι διαπραγματευτικές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόλοιπη ΕΕ, εκλαμβάνονται όλο και περισσότερο αρνητικά από το εκλογικό σώμα, με την ευθύνη για την τρέχουσα οικονομική αδυναμία να είναι όλο και πιο πιθανό να αποδοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μόνα καλά νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τονίζει η JP Morgan, είναι πως, ενώ η υποστήριξή τους έχει μειωθεί, έχουν αυξηθεί οι αναποφάσιστοι αντί να δοθεί μεγάλη ώθηση στη στήριξη για τη Νέα Δημοκρατία. Δεδομένου του bonus των 50 εδρών για το μεγαλύτερο κόμμα, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν οι αναποφάσιστοι.

Παράλληλα, σημειώνει πως καθώς κανένα κόμμα στις δημοσκοπήσεις δεν πλησιάζει το 37% περίπου που απαιτείται για να εξασφαλιστεί μια αυτοδυναμία, φαίνεται πολύ πιθανό ότι το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Στεκόμενη στην πρόθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για κυβέρνηση συνεργασίας που θα κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι η εξαγγελία Τσίπρα πως δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ περιορίζει τους κυβερνητικούς του εταίρους στους ΑΝΕΛ. Για το κόμμα του Πάνου Καμμένου σχολιάζει πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παραμένει αμφίβολο εάν θα καταφέρει να πιάσει το όριο του 3% για να μπει στη νέα βουλή.

Τέλος, όσον αφορά τη Λαϊκή Ενότητα, η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι οι συνθήκες της διάσπασης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη καθιστούν την υποστήριξη από αυτή την ομάδα επίσης να μοιάζει απίθανη.

Ως εκ τούτου, καταλήγει η JP Morgan, ακόμη και με την υπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση βασισμένη στη στήριξη πιο κεντρώων κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.