Πιο κοντά από ποτέ Τσίπρας με Λεβέντη

Πιο κοντά από ποτέ Τσίπρας με Λεβέντη
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχεται τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (Δ), στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι θεσμικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση την ώρα που το θερμόμετρο της κόντρας με τη ΝΔ ανεβαίνει στο κόκκινο.

του Αντώνη Αντζολέτου

Νέες εσωκομματικές ισορροπίες διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό μετά την στήριξη που παρείχε η ΈΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στον εκλογικό νόμο. Ο Βασίλης Λεβέντης έχει βρεθεί πιο κοντά στη κυβέρνηση από ποτέ και η χθεσινή του παρουσία στις προτάσεις για την συνταγματική μεταρρύθμιση προκάλεσε νέες συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο πλευρών. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έδωσε το παρών στην εκδήλωση της κυβέρνησης στο περιστύλιο της Βουλής, αν και ο ίδιος διαφώνησε με την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από τον λαό.

Κρατούμενο για την κυβέρνηση είναι η σφοδρή επίθεση που έχει επιφυλάξει ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ όλο το τελευταίο διάστημα στη Φώφη Γεννηματά για την καταψήφιση της απλής αναλογικής, ενώ και ο πρωθυπουργός με τον ορίζοντα που έβαλε στη συνταγματική αναθεώρηση για την άνοιξη του 2017 έβαλε τέλος στα σενάρια των εκλογών.

Ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών που επέβαλαν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται το απόγευμα να αναλύσει τους λόγους που η κυβέρνηση δεν θα στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και να αποδομήσει τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός με συγκεκριμένα στοιχεία θα συγκρίνει την περίοδο της δικής του διαπραγμάτευσης με αυτής του Αντώνη Σαμαρά. Από τη στιγμή που η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ συνταχθεί και σε αυτή τη ψηφοφορία στο πλευρά των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα σενάρια για συμπόρευση με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη αναμένεται να φουντώσουν αν και ο ίδιος δεν επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά του.

Από το Μαξίμου, πάντως δεν προχωρούν σε κανένα σχόλιο επισημαίνοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία προχωρά στην υλοποίηση του έργου της αποφεύγοντας να μπουν σε οποιαδήποτε σεναριολογία συνεργασιών.

Το σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή πρόταση του για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν δεν μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών, πέταξε το γάντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού τόνιζε στο NEWS 247 πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δεχτεί τις συγκεκριμένες προτάσεις βρίσκοντας σε σωστή κατεύθυνση ακόμα και την λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων που πρότεινε  ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: News247