Ποιον θα ψήφιζαν οι Γάλλοι ανάμεσα στον Φιγιόν και τη Λεπέν

Ποιον θα ψήφιζαν οι Γάλλοι ανάμεσα στον Φιγιόν και τη Λεπέν
epaselect epa05650179 Former French Prime Minister and candidate for the right-wing primaries ahead of the 2017 presidential elections, Francois Fillon gestures toward the audience after making his speech following the second round, at Maison de la Chimie in Paris, France, 27 November 2016. Francois Fillon will fight the French presidential elections on 23 April and 07 May 2017, after first reports gives him the victory. EPA/YOAN VALAT

Από την άλλη, η δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial δείχνει ότι ο Μακρόν εμφανίζεται τρίτος στα πιθανά σενάρια για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο υποψήφιος των συντηρητικών για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν θα κέρδιζε την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 65%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop-Fiducial που διενεργήθηκε για λογαριασμό του iTele, του Paris Match και του Sud Radio δείχνει ότι κανένας από τους υποψήφιους του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θα βρισκόταν σε υψηλότερη θέση από την πέμπτη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 3.200 πολιτών, οι οποίοι απάντησαν διαδικτυακώς σε ερωτηματολόγια το διάστημα 28 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου στο ερώτημα ”ποιόν θα ψηφίζατε αν ο πρώτος γύρος των εκλογών του Απριλίου διεξαγόταν την Κυριακή”.

Το ερώτημα τέθηκε μετά την ανακοίνωση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν θα είναι υποψήφιος και πριν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Στη δημοσκόπηση ετέθη και το ερώτημα “ποιόν θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο αν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν αντιμέτωπος με την Λεπέν”. Το 62% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Μακρόν.

Ο Μακρόν, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ, εμφανίζεται τρίτος στα πιθανά σενάρια για τον πρώτο γύρο των εκλογών.