Η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει ειρήνη και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ουάσινγκτον

Η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει ειρήνη και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ουάσινγκτον
epa07011651 (FILE) - US President Donald J. Trump (R) and North Korean leader Kim Jong-un (L) shake hands at the start of a historic summit at the Capella Hotel on Sentosa Island, Singapore, 12 June 2018 (reissued 11 September 2018). North Korean leader Kim Jong-un has sent a letter to US President Donald Trump to propose a follow-up meeting to their Singapore summit that took place in June. EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Ο πρεσβευτής της Β. Κορέας στον ΟΗΕ δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενη δεύτερη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στο Κιμ και τον Τραμπ.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτυχθούν «θαυμάσια και με ταχύ ρυθμό», αν η Ουάσινγκτον ανταποκριθεί στις προσπάθειές της για αποπυρηνικοποίηση με αξιόπιστα μέτρα και πρακτικές δράσεις.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Χαν Τάε Σονγκ, δήλωσε επίσης στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πως η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να εγκαθιδρύει έναν «μόνιμο και βιώσιμο μηχανισμό ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο».

Η σύνοδος κορυφής του περασμένου Ιουνίου ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε μια δραματική στροφή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ήταν μέχρι τότε «οι πιο εχθρικές στη γη», και συνέβαλε ώστε να διασφαλισθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη διαιρεμένη χερσόνησο, δήλωσε ο Χαν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών, που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη, και στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Κιμ, προσθέτοντας: «Δηλώνουμε ότι πλέον δεν θα φτιάχνουμε ούτε θα δοκιμάζουμε πυρηνικά όπλα ούτε θα τα χρησιμοποιούμε και θα τα διαδίδουμε και έχουμε λάβει διάφορα πρακτικά μέτρα. Αν οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στις προσπάθειές μας με αξιόπιστα μέτρα και αντίστοιχες πρακτικές δράσεις, οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν θαυμάσια και με ταχύ ρυθμό μέσω της διαδικασίας λήψης οριστικών μέτρων τα οποία θα διαμορφώσουν μια νέα εποχή», δήλωσε.

Ο Χαν δήλωσε στο Reuters πως δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενη δεύτερη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στο Κιμ και τον Τραμπ.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων της, όπως να διαλύσει το κύριο πυρηνικό συγκρότημά της και να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις για να επιβεβαιωθεί η διαδικασία, όταν ο Κιμ συναντηθεί με τον Τραμπ, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και τον ερχόμενο μήνα.