Ποιος φοβάται τη Χίλαρι Κλίντον

Ποιος φοβάται τη Χίλαρι Κλίντον

Θέσεις μάχης παίρνουν οι Ρεπουμπλικανοί για ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα της στις προεδρικές εκλογές του 2016

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές φωνές των Δημοκρατικών από το Καπιτώλιο έχουν διαμηνύσει στη Χίλαρι Κλίντον ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξη τους, εάν αποφασίσει να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα του κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ στις επόμενες εκλογές, κάτι που δεν έκαναν το 2008, όταν εσωκομματικός της αντίπαλος ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πιο διακεκριμένος από τους τρεις, είναι ο πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ρήντ, που δήλωσε «μεγάλος θαυμαστής της», την χαρακτήρισε «εξαιρετική Πρώτη Κυρία», υπέροχη ως «διπλωμάτης» και υποστήριξε ότι η Χίλαρι «θα μπορούσε να είναι καλύτερη Πρόεδρος από ότι ήταν ο σύζυγός της, Μπιλ». Παρόμοια ήταν τα σχόλια και της επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Βουλή, Νάνσι Πελόζι, αλλά και της Κλερ Μακ Κασκιλ, γερουσιαστή των Δημοκρατικών και μεταξύ των υποστηρικτών του Ομπάμα το 2008.

Παρότι μέχρι τις επόμενες εκλογές ο δρόμος για την Χίλαρι είναι μακρύς, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη αρχίσει τις προσπάθειες να της κλείσουν τις πόρτες. Πριν δυο ημέρες, μια από τις δυο φίλα προσκείμενες στο κόμμα ομάδες, που συγκροτήθηκαν με σκοπό τις οργανωμένες επιθέσεις εναντίον της , κυκλοφόρησαν βίντεο που παρουσιάζει το σενάριο ακόμα ενός μέλους της οικογένειας Κλίντον στην Προεδρία.

Διαβάστε: Ο Ομπάμα στη μάχη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Στόχος τους είναι ξυπνήσουν τον φόβο στους Ρεπουμπλικανούς σε όλη την χώρα. Το βίντεο της οργάνωσης με την προφανή ονομασία «Σταματήστε την Χίλαρι», διάρκειας μόλις 49 δευτερολέπτων, δείχνει την Χίλαρι να ορκίζεται Πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2017, παρεμβάλλοντας, με ένα γρήγορο μοντάζ, αμφιλεγόμενες υποθέσεις με άρωμα σκανδάλων στα οποία είχε εμπλακεί ο σύζυγός της Μπιλ, στην διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Οι δημιουργοί του δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στην τραγική ιστορία των τριών Αμερικανών που σκοτώθηκαν στην Βεγγάζη της Λιβύης, μια υπόθεση που σκίασε τις επιδόσεις της Χίλαρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή η επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ακτιβιστών, που συγκροτήθηκε τον Μάιο, δεν έχει επενδύσει χρήματα για την προβολή του σποτ, ελπίζει όμως ότι η δημοσιοποίηση του θα αυξήσει την χρηματοδότηση από τους πιστούς του κόμματος. Επικεφαλής της είναι ο Τεντ Χάρβεϊ, γερουσιαστής του Κολοράντο και πολέμιος των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων που ενέκρινε η Πολιτεία κατά της οπλοκατοχής.

Ο σύμβουλος στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών, Τζον Φίχερι υποστηρίζει ότι τέτοιες καμπάνιες κατά της Χίλαρι μπορεί και να αποδειχθούν τελικώς επιτυχημένες. «Εάν συνεχιστούν οι πιέσεις», λέει, «εάν θέτει κάποιος συνεχώς ερωτήματα για την υπόθεση της Βεγγάζης, εάν συνεχιστούν οι αναφορές στις σχέσεις της Χίλαρι με τον σύζυγο της, τότε μπορεί να εξαντληθεί η υπομονή της και τελικά να εγκαταλείψει κάθε σκέψη να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία».

Η μέθοδος είναι πολλές φορές δοκιμασμένη και από τους Δημοκρατικούς, αλλά κυρίως από το στρατόπεδο των συντηρητικών και όσο φουντώνει ο προεκλογικός πυρετός τόσο γίνεται πιο επιθετική. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να μην περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εκτός από τις δυο αυτές οργανώσεις κατά της Χίλαρι, μια τρίτη που ονομάζεται America Rising, έχει ήδη μπει στο παιχνίδι κατά της Χίλαρι, βάζοντας στο στόχαστρο μέλη της οικογένειάς της.

Στην online δημοσίευση που έκανε η οργάνωση προσπαθεί να συνδέσει την πρώην υπουργό Εξωτερικών με μια έρευνα για την πιθανή εμπλοκή του αδελφού της Τόνι Ρόνταμ με κινεζική εταιρεία, ύποπτη για κατασκοπία. Ενας από τους βασικούς σκοπούς της America Rising είναι να φυτεύει αμφιβολίες στους ψηφοφόρους για τους πιθανούς προεδρικούς υποψήφιους των Δημοκρατικών, πολύ πριν αρχίσει η επίσημη προεκλογική εκστρατεία. Κι όσο η Χίλαρι Κλίντον παραμένει φαβορί, οι επιθέσεις εναντίον της θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες από την οργάνωση, που είναι δημιούργημα του επικεφαλής της αποτυχημένης προεκλογικής προσπάθειας του υποψήφιου της συντηρητικής παράταξης, Μιτ Ρόμνει να διεκδικήσει την Προεδρία από τον Ομπάμα, το 2012.