«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν γκέι;»

«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν γκέι;»
Photo: REUTERS

Έκπληξη προκαλεί ο Πάπας Φραγκίσκος με τις δηλώσεις του για το «γκέι λόμπι», αλλά και την τράπεζα του Βατικανού.

«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν γκέι αν αναζητά τον Κύριο και έχει καλές προθέσεις; Η κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέει ότι τα πρόσωπα αυτά δεν πρέπει να γίνονται θύματα διακρίσεων, μας λέει ότι πρέπει να τα δεχθούμε». Η ιστορική αυτή, για εκπρόσωπο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, δήλωση, έγινε από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης που είχε με δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από την Βραζιλία στην Ιταλία.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δήλωσε πως οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία και να μην περιθωριοποιούνται, ωστόσο, επέμεινε στην πάγια θέση της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πως οι ομοφυλοφιλικές πράξεις εμπεριέχουν αμαρτία, ενώ ο ομοφυλοφυλικός προσανατολισμός όχι, και πως οι ιερείς δεν μπορούν να είναι ομοφυλόφιλοι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Κοπακαμπάνα ως άλλος Μικ Τζάγκερ

Ο Ποντίφικας, ερωτηθείς για την ύπαρξη ενός «γκέι λόμπι» στο Βατικανό, απάντησε πως «τα πράγματα αυτά δεν αναγράφονται στην ταυτότητα και σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι τα λόμπι γενικότερα, όχι οι διάφορες τάσεις των ανθρώπων».

Ο Αργεντίνος Πάπας, αφού εξέπληξε τους δημοσιογράφους με τη δήλωσή του περί ομοφυλοφυλίας, προχώρησε και σε αναφορές στα κρούσματα παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία, τονίζοντας πως δεν αποτελούν απλώς αδικήματα, αλλά έγκλημα», και πρόσθεσε ότι «αν κάποιος -ανεξάρτητα από το αν είναι λαϊκός ή κληρικός- αμαρτήσει και στη συνέχεια μετανοήσει πραγματικά, ο Κύριος τον συγχωρεί».

Ο Αργεντίνος Πάπας μιλάει στους Βραζιλιάνους για μπάλα

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε ακόμη για το σκάνδαλο που περιβάλλει την τράπεζα του Βατικανού IOR και τη σύλληψη του υψηλόβαθμου κληρικού και στελέχους της IOR, Noύντσιο Σκαράνο, με την κατηγορία της διαφθοράς, λέγοντας πως «για να βρίσκεται στην φυλακή, ίσως να μην είναι άγιος». Ο Ποντίφικας έιπε πως χρειάζεται εντιμότητα και διαφάνεια για να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή και δήλωσε πως δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον της τράπεζας, χωρίς να αποκλείει τη μετατροπή της σε κοινοφελές ίδρυμα.

Σε ό,τι αφορά τον προκάτοχό του Βενέδικτο που συνεχίζει να παραμένει σε μοναστήρι εντός του Βατικανού, ο Πάπας εξήγησε πως τον θεωρεί «σαν σοφό παππού με τον οποίο μοιράζονται τη ζωή τους κάποιες οικογένειες».