Τζέσικα Άλμπα και Κιμ Καρντάσιαν βρήκαν τον δάσκαλο τους

Τζέσικα Άλμπα και Κιμ Καρντάσιαν βρήκαν τον δάσκαλο τους

Ποιος είναι ο Μπράιαν Λι με τον οποίο συνεργάζονται οι σταρ του Χόλιγουντ.

Ο Μπράιαν Λι είναι …καταφερτζής. Και ξέρει πώς να αξιοποιήσει τη δύναμη του ονόματος των διασημοτήτων! Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά τον έκαναν έναν εξαιρετικό επιχειρηματία.

«Θα έλεγα ότι είναι ευλογία και κατάρα», λέει ο Λι. «Έχω πολλές ιδέες και θέλω να τις εφαρμόσω όλες». Ο Λι είναι συνιδρυτής τριών νέων εταιρειών υψηλού προφίλ – της LegalZoom, της ShoeDazzle και της Honest Company.

Η Honest Company, η εταιρεία που έχει μαζί με την Τζέσικα Άλμπα, παρασκευάζει φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, και αποτιμάται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Λι δεν μιλάει για αριθμούς. Αλλά δεν έχει πρόβλημα να αποκαλύψει μερικές θαρραλέες κινήσεις που έκανε από νωρίς.

Ο Λι πήγε στο UCLA να σπουδάσει νομικά, έγινε δικηγόρος και στη συνέχεια παράτησε την καριέρα του. «Ήμουν ένας από τους χειρότερους δικηγόρους. Δεν μου άρεσε η δικηγορία», λέει. «Πάντα ήξερα ότι ήθελα να ξεκινήσω κάτι, αλλά δεν ήξερα τί».

Αλλά το παρελθόν του έδωσε την ιδέα για τη LegalZoom, μια διαδικτυακή υπηρεσία για τη σύνταξη εγγράφων, όπως διαθήκες, μισθώσεις και καταχωρίσεις εμπορικών σημάτων με κόστος πολύ μικρότερο από όσο κοστίζει η πρόσληψη ενός δικηγόρου.

«Η πρώτη συνάντηση με επενδυτικά κεφάλαια για να συγκεντρώσω χρήματα έγινε όταν η αγορά κατέρρευσε το 2001», δήλωσε ο Λι. «Μου είπαν ότι ποτέ δε θα κατάφερνα να αντλήσω κεφάλαια σε αυτό το περιβάλλον και καλό θα ήταν να επιστρέψω στη δουλειά μου».

Δεν το έκανε. Ο Λι και ο καλύτερος φίλος του από τη νομική σχολή επένδυσαν 25.000 δολάρια και ίδρυσαν τη LegalZoom το 2001.

Σήμερα, η εταιρεία έχει πάνω από 3.000.000 πελάτες.

Η ShoeDazzle επιμελείται μια εξατομικευμένη επιλογή υποδημάτων για τους 18 εκατομμύρια πελάτες της και τους στέλνει ένα ζευγάρι κάθε μήνα έναντι 39,95 δολαρίων, με δωρεάν αποστολή. Η Καρντάσιαν και ο Λι ίδρυσαν την εταιρεία το 2009, η οποία εξαγοράστηκε από τη JustFab το 2013.

Η Honest Company, η οποία προσφέρει και μια συνδρομητική υπηρεσία εκτός από την πώληση των προϊόντων της στα καταστήματα, είναι μακράν η μεγαλύτερη επιτυχία του Λι. «Ήταν ιδέα της Τζέσικα», λέει ο Λι. «Είναι εξαιρετικά παθιασμένη με τα μη-τοξικά προϊόντα για παιδιά, αλλά δεν ήξερε πολλά από επιχειρήσεις».

Η Honest Company είχε έσοδα 150 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014, από 10 εκατομμύρια δολάρια το 2012 (το έτος που ξεκίνησε).

Εκτός από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις του, ο Λι είναι επίσης συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων BAM Ventures, η οποία επενδύει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις σε πρώιμα στάδια.

«Αυτή είναι η συμβουλή μου προς τους επιχειρηματίες. Είναι εύκολο να παραιτηθεί κανείς, αλλά να πιστεύετε στις ιδέες σας,» λέει ο Λι.

«Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σέβεστε και είναι πιο έξυπνοι από εσάς».