Ποιος ήταν πραγματικά ο κροίσος Ντέιβιντ Ροκφέλερ

Ποιος ήταν πραγματικά ο κροίσος Ντέιβιντ Ροκφέλερ

Ο γνωστός τραπεζίτης πέθανε σε ηλικία 101 ετών.

Εκπρόσωπος του Rockefeller Brothers Fund ανακοίνωσε χθες ότι ο γνωστός τραπεζίτης Ντέιβιντ Ροκφέλερ πέθανε σε ηλικία 101 ετών.

Ο Ροκφέλερ υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chase Manhattan Bank, η οποία ύστερα από μια σειρά συγχωνεύσεων κατέληξε στη σημερινή JPMorgan Chase.

Ως εγγονός του Τζον Ροκφέλερ, ιδρυτή της αυτοκρατορίας της Standard Oil και πρώτου δισεκατομμυριούχου των ΗΠΑ, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ γεννήθηκε μέσα σε αμύθητο πλούτο. Και πεθαίνοντας, άφησε πίσω του περιουσία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Μπάρμπαρα κι εγώ λυπηθήκαμε βαθύτατα όταν μάθαμε την απώλεια του καλού μας φίλου Ντέιβιντ Ροκφέλερ» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. «Τον γνωρίσαμε ως έναν από τους πιο γενναιόδωρους φιλάνθρωπους, η προσφορά του οποίου άγγιξε και βελτίωσε αμέτρητες ζωές».

Ο Ροκφέλερ συνταξιοδοτήθηκε το 1980 ύστερα από σχεδόν 35 χρόνια στην Chase Manhattan. Αλλά έμεινε γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο.

Δώρισε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ευρεία γκάμα θεσμών, όπως το Πανεπιστήμιο Rockefeller, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το The Rockefeller Brothers Fund και το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Παράλληλα, ίδρυσε την Τριμερή Επιτροπή, έναν οργανισμό που σκοπό είχε την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Ήταν ο τελευταίος εν ζωή εγγονός του Τζον Ροκφέλερ, ο οποίος έστησε την πετρελαϊκή αυτοκρατορία απ’ την οποία προέκυψαν εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Chevron.

Πολλά μέλη της οικογενείας του ασχολήθηκαν περισσότερο με την πολιτική παρά με τις επιχειρήσεις. Ο αδερφός του Νέλσον υπήρξε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ενώ ένας άλλος αδερφός του, ο Γουΐνθροπ, υπηρέτησε ως κυβερνήτης του Αρκάνσας. Ο ανιψιός του Τζέι Ροκφέλερ, τέλος, υπήρξε Γερουσιαστής.

Προτού υπηρετήσει στον Αμερικανικό Στρατό το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ πήρε κι αυτός μια γεύση από τα πολιτικά πράγματα ως γραμματέας του πρώην δημάρχου της Πόλης της Νέας Υόρκης, Φιορέλο Λαγκουάρντια.