Ποιoς θα ζημιωθεί περισσότερο αν σκάσει η φούσκα των startup;

Ποιoς θα ζημιωθεί περισσότερο αν σκάσει η φούσκα των startup;

Όταν κι αν συμβεί αυτό, πραγματικοί άνθρωποι θα την πληρώσουν.

Η πιθανή φούσκα στην αγορά των νεοσύστατων εταιρειών θα μπορούσε να εμφανιστεί πιο γρήγορα από όσο μπορείτε να πείτε «κιχ».

Τα καλά νέα είναι ότι οι επιπτώσεις για την οικονομία στο σύνολό της θα μπορούσαν πιθανότατα να είναι πολύ μικρότερες από την φούσκα των dot-com που έσκασε το Μάρτιο του 2000.

Αυτή η μανία έβλαψε εκατομμύρια Αμερικανών που είχαν επενδύσει σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Pets.com, που πτώχευσαν αμέσως μετά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο. Λίγες από τις σημερινές «καυτές» νεοσύστατες εταιρείες έχουν πουλήσει μετοχές στο ευρύ κοινό, διότι δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ακόμα.

Αυτοί που θα χάσουν περισσότερο θα είναι οι ιδρυτές και οι εργαζόμενοι. Τα όνειρά τους για πλουτισμό θα συνθλιβούν εάν τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών τους καταστούν άχρηστα. Αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στη Silicon Valley και αλλού.

«Οι ιδρυτές και οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μείνουν χωρίς χρήματα», δήλωσε ο Μάικλ Ντέμσεϋ, αναλυτής στην CB Insights.

«Πολλά χρήματα»: Προς το παρόν, είναι εκπληκτικό να εργάζεται κανείς σε νεοσύστατη εταιρεία. Αρκεί να δει κανείς το αυξανόμενο ρόστερ εταιρειών «Μονόκερων», όρος του κλάδου για τις πολυπόθητες νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει αποτίμηση αξίας από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και άνω. Υπάρχουν πλέον 116 μονόκεροι με σωρευτική αποτίμηση 439 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την CB Insights.

Πασίγνωστοι μονόκεροι είναι και οι Airbnb, Snapchat, Uber και Pinterest. Αυτές οι τέσσερις νέες επιχειρήσεις αξίζουν συνδυαστικά 93 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να το θέσουμε σε κάποιο πλαίσιο, η αξία τους είναι περίπου ίση αθροιστικά με καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας όπως η LinkedIn, η Twitter, η Yahoo! και η GoPro.

Η συντριβή θα προκαλέσει μακελειό: Η μεγάλη βιασύνη για να βρεθεί η επόμενη γενιά μονόκερων αυξάνει τους φόβους ότι υπάρχει κάποια φούσκα. Μπορούν οι τιμές πραγματικά να δικαιολογηθούν από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη;

«Είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχει φούσκα – μάλλον μεγάλη», ανέφερε ο Σκοτ Κέσλερ, επικεφαλής έρευνας εταιρειών τεχνολογίας της S&P Capital IQ. «Βλέπουμε εταιρείες που είναι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν ασθενή επιχειρηματικά μοντέλα ή έσοδα».

Αν υπάρχει φούσκα – και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν υπάρχει – η επακόλουθη κατάρρευση θα προκαλέσει ζημιά.

Οι εργαζόμενοι, οι ιδρυτές θα πληγούν πολύ: Πολύ περισσότερη ζημιά θα υποστούν οι ιδρυτές και οι εργαζόμενοι των νεοσύστατων εταιρειών, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους και ενδεχομένως τις περιουσίες τους.

Απλά ρωτήστε τον Λέιν Μπέκερ, ο οποίος συν-ίδρυσε την Get Satisfaction, μια διαδικτυακή εταιρεία εξυπηρέτησης πελατών αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Νωρίτερα φέτος αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία, γεγονός που άφησε τον ίδιο, πολλούς εργαζομένους και τους αρχικούς επενδυτές αδέκαρους.

«Οι ιδρυτές έχασαν από τη συμφωνία. Δεν κερδίσαμε τίποτα», έγραφε ο Μπέκερ εκείνη την εποχή.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν νεοσύστατες εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναγκάζονται να πωληθούν για λιγότερα χρήματα από όσα είχαν συγκεντρωθεί από τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων. Οι συμφωνίες με αυτά τα επιχειρηματικά κεφάλαια επιτρέπουν στους επενδυτές να ανακτήσουν τουλάχιστον τα χρήματα που επένδυσαν – πριν από οποιονδήποτε άλλον – ασχέτως της τιμής πώλησης. Είναι ένας τρόπος για αντιστάθμιση κινδύνου των εταιρειών αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν πιο σταθερές εταιρείες λόγω της υπόσχεσης των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών ενδέχεται να μείνουν με άδεια χέρια.

Το οικοσύστημα των νεοσύστατων εταιρειών απειλείται: Άλλοι πιθανοί χαμένοι σε μια κατάρρευση της φούσκας είναι όσοι μετέχουν στο επιχειρηματικό οικοσύστημα που έχει τροφοδοτηθεί από την άνοδο των εταιρειών τεχνολογίας. Αυτό περιλαμβάνει εταιρείες διαχείρισης, ανθρώπινους πόρους και άλλες εταιρείες των οποίων οι πελάτες είναι κυρίως νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Και έπειτα υπάρχει η αγορά ακινήτων, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της ισχυρής ζήτησης από τις νεοσύστατες εταιρείες και τους καλά αμειβόμενους εργαζομένους τους.

«Θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα ντόμινο», ανέφερε ο Ντέμσεϋ.

Πηγή: CNNMoney