Πυρά κατά των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Πυρά κατά των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών βρέθηκε το κονβόι των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που κατευθύνονταν στα προάστια της Δαμασκού για να ερευνήσουν εάν πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα εκεί την περασμένη εβδομάδα.

Ένα από τα οχήματα δέχτηκε πολλαπλά πυρά, με αποτέλεσμα το κονβόι να οπισθοχωρήσει προσωρινά. Από τον ΟΗΕ έγινε γνωστό πως οι επιθεωρητές θα προχωρήσουν στη διεξαγωγή της έρευνας μόλις καταστεί δυνατή η αντικατάσταση του οχήματος.

«Η ομάδα επέστρεψε με ασφάλεια στο κυβερνητικό σημείο ελέγχου και θα επιστρέψει στην περιοχή μόλις αντικαταστήσει το όχημα», ανέφερε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η επίθεση κατά του κονβόι ήταν «εσκεμμένη» και είχε ως σκοπό να εκφοβίσει την ομάδα.

 

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας κατηγόρησαν τους «τρομοκράτες» της αντιπολίτευσης για την επίθεση, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει εξακριβωθεί ποιοι φέρουν την ευθύνη.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης όπου έγινε, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, χρήση όπλων εμπλουτισμένων με τοξικούς, νευροπαραλυτικούς παράγοντες.

Στην 20μελή ομάδα των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται στη Συρία από τις 18 Αυγούστου για να ερευνήσει τρεις προηγούμενες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, τόσο από τις δυνάμεις του στρατού όσο και των ανταρτών, δόθηκε χθες το «πράσινο» φως από το καθεστώς του Άσαντ να ερευνήσει τις περιοχές των επιθέσεων.

Οι ειδικοί σκοπεύουν να λάβουν δείγματα από το έδαφος και να εξετάσουν δείγματα αίματος, ούρων και ιστού από εργαστήρια σε πέντε περιοχές σήμερα και αύριο. Τα αποτελέσματα των ερευνών ωστόσο, αναμένεται να πιστοποιήσουν μόνο εάν πράγματι έλαβαν χώρα αυτές οι επιθέσεις και όχι το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές.

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: «Αν δοκιμάσετε στρατιωτικά θα μετανιώσετε»