Πυροβολισμοί στην οικία του Γερμανού πρέσβη

Πυροβολισμοί στην οικία του Γερμανού πρέσβη

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για την επίθεση - Με 2 καλάσνικοφ και 60 σφαίρες επιτέθηκαν οι δράστες - Επικοινωνία Σαμαρά-Μέρκελ.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία καθώς άγνωστοι άνοιξαν πυρ με δύο αυτόματα όπλα στην εξωτερική περίβολο της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα, κ. Βόλφγκανκ Ντολτ, που βρίσκεται στο Χαλάνδρι.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έξι προσαγωγές υπόπτων και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έχει αναλάβει την υπόθεση, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής αν έχουν σχέση με την επίθεση.

Αμέσως μετά το περιστατικό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικοινώνησε με τον ξένο διπλωμάτη.

«Ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση αντίδραση και το ενδιαφέρον. Όποιος και να ευθύνεται για την πράξη: Δεν θα επιτευχθεί η διατάραξη των στενών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Επίσης, δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας», δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ.

«Το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες, είναι η Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επίθεση την οικία του Γερμανού πρέσβη, στο Χαλάνδρι. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, επεσήμανε πως «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η αποσταθεροποίηση, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, καθώς και να πληγεί η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε έπειτα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη, τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως στην υπόθεση θα «χυθεί φως» και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε στην κα. Μέρκελ ότι «η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους».

Διαβάστε ακόμη: Σταϊνμάγερ: «Τίποτα δεν θα χαλάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας»

Η πορεία των ερευνών
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ και έχουν ριφθεί 60 σφαίρες. Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, περισυνέλεξαν από το σημείο 60 κάλυκες των 7,62 χιλιοστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για εξέταση και βαλλιστική έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Μετά από τη βαλλιστική έρευνα που έγινε στους 60 κάλυκες που περισυλλέγησαν στον τόπο της επίθεσης, τα δύο πολεμικά τουφέκια που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο σκοπός που είχε βάρδια και βρισκόταν στο φυλάκιο εκείνη την ώρα ανέφερε πως τέσσερα άτομα προσέγγισαν ξαφνικά την οικία του Γερμανού πρέσβη και προτού εκείνος προλάβει να αντιδράσει, πυροβόλησαν αρκετές φορές και στη συνέχεια διέφυγαν από τη διασταύρωση των οδών Χίου και Αποστολοπούλου. Ο αστυνομικός δήλωσε ότι δεν αντέδρασε, γιατί απέναντι είναι κατοικίες και υπήρχε κίνδυνος για τραυματισμούς πολιτών.

Το ίδιο κτίριο είχε και στο παραλθόν γίνει στόχος επίθεσης, όταν στις 16 Μαΐου 1999 η «17 Νοέμβρη» είχε ρίξει ρουκέτα που καρφώθηκε στη στέγη της οικίας του τότε πρέσβη Καρλ Χάινς Κούνα.

Σε ότι αφορά την ταυτότητα των δραστών οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας περιμένουν κατ’ αρχήν τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας για να δουν αν το όπλο ή τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη ένοπλη επίθεση.

Ωστόσο, όπως λένε, η σημερινή επίθεση θυμίζει την επίθεση εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, στις 14 Ιανουαρίου του 2013 στη λεωφόρο Συγγρού, όπου αρχικά οι δράστες είχαν αποπειραθεί να τα χτυπήσουν με ρουκέτα RPG και στη συνέχεια πυροβόλησαν με καλάσνικοφ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αρκετούς μηνες μετά, με προκήρυξη, η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ).

Επίθεση με καλάσνικοφ και με μεγάλο αριθμό σφαιρών (100), είχε γίνει όμως παλιότερα και στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής, και την ευθυνη είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΠΛΑ.

Τις απορίες για την ταυτότητα της οργάνωσης πάντως θα λύσει κάποια προκήρυξη, που αναμένεται ότι θα σταλεί για ανάληψη ευθύνης.

Διαβάστε ακόμη: Επτά χρόνια πίσω οι μισθοί των Ελλήνων

Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου επικοινώνησε με τον πρεσβευτή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Βόλφγκανγκ Ντολτ.

Ο κ. Γεωργίου μετέφερε στον κ. Ντολτ εκ μέρους του ελληνικού λαού και του Προέδρου Παπούλια την καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της πρεσβευτικής κατοικίας καθώς και τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης του κ. Παπούλια, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τη Γερμανία όπου πέρασε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με την οικογένειά του.

Καταδίκη της επίθεσης από το Υπουργείο Εξωτερικών
Την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης με πυροβολισμούς κατά της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί με τον Γερμανό πρέσβη Β.Ντολτ.

«Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στον κ. Ντολτ.

Απόλυτα καταδικαστέα η επίθεση από τα πολιτικά κόμματα
«Η σημερινή απόλυτα καταδικαστέα επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη όχι μόνο δεν συμβάλει στην εξυπηρέτηση των συμφερόταν του ελληνικού λαού, αλλά, αντιθέτως, δίνει αφορμή για τη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν σχετίζονται σε καμιά περίπτωση με τους ειρηνικούς, κοινωνικούς, μαζικούς αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις άδικες μνημονιακές πολιτικές, που τα τελευταία χρόνια επιφέρουν ακραία φτώχεια και δυστυχία. Ο ελληνικός λαός σέβεται την παρουσία όλων των διπλωματών στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επίθεση εναντίον της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή ποιον ωφελεί; Πάντως όχι τον ελληνικό λαό. Γιατί ούτε από την τραγωδία που περνά τον βγάζει, ούτε από την κρίση τον γλυτώνει. Αντίθετα, ωφελεί όσους θέλουν να χαρακτηρίσουν το λαό μας τρομοκράτη για να πάρουν μέτρα εναντίον του. Παράλληλα, επιδιώκουν να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται να μετατρέψει την αναμφισβήτητη οργή του λαού σε πολιτική πράξη. Ταυτόχρονα, προσπαθούν -άδικα όμως- να τον ξεστρατίσουν από τις πανάρχαιες παραδόσεις μας, όπου “ο πρέσβυς ούτε τύπτεται, ούθ’ υβρίζεται” (Αισχύλος: Ικέτιδες 728)», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Με τον πιο «αυστηρό τρόπο» καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ την «άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια» κατά της κατοικίας και της οικογένειας του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «η ενέργεια αυτή είχε ως προφανή στόχο τη διεθνή εικόνα τη χώρας λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.» και πως ωστόσο «οι τρομοκράτες απέτυχαν στο σκοπό τους, γιατί η άμεση αντίδραση των αρχών έδειξε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν μηχανισμοί και θεσμοί πραγματικά ευρωπαϊκού επιπέδου». Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την εμπιστοσύνη του «προς τον επαγγελματισμό και την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που έδειξε ότι μπορεί να εντοπίσει τους δράστες και να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης» και σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός καταδικάζει την τρομοκρατία και κάθε μορφής βία και θέλει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή και η εθνική ενότητα».

«Απερίφραστα» καταδικάζει και η ΔΗΜΑΡ την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη. «Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία μας και προσβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Το ΚΚΕ καταδίκασε κι εκείνο την επίθεση με πυροβολισμούς στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα. Σε σχετικό σχόλιό του τονίζει πως «τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για τα δικαιώματά τους».

Διαβάστε ακόμη: Με τάσεις φυγής και απαισιοδοξία υποδέχονται το 2014 οι Έλληνες