Πιστώνονται σήμερα 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Πιστώνονται σήμερα 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Πρόκειται για την πρώτη δόση του συνολικού πακέτου των 8,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα θα εκταμιευτούν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη δόση του συνολικού πακέτου των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Από το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 800 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Όμως σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει έναν ακόμη λόγο να είναι ικανοποιημένος αφού εκτός από την εκταμίευση της δόσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup η Ελλάδα για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Θεωρητικά τα πρώτα χρέη που θα εξοφληθούν είναι αυτά των προμηθευτών στα νοσοκομεία και του EΟΠΠΥ, που είναι και τα περισσότερα (ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ), και θα ακολουθήσουν τα εφάπαξ των εργαζομένων που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης (327.573 εκκρεμείς αιτήσεις). Έπονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές φόρων.

Μετά την 1η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα θα λάβει μία ακόμη εκταμίευση για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 800 εκατ., τα οποία αναμένεται να αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμβάλει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 400 εκατ. ευρώ.