PlayStation Now: Έτσι θα είναι τα παιχνίδια του μέλλοντος

PlayStation Now: Έτσι θα είναι τα παιχνίδια του μέλλοντος

Η Sony θα παρουσιάσει τη δική της πλατφόρμα παιχνιδιών streaming το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τα επίσημα σχέδια της Sony για παιχνίδια streaming είναι ήδη εδώ με τη μορφή του PlayStation Now. Δεν πρόκειται απλά για έναν τρόπο διεύρυνσης της γκάμας παιχνιδιών του PlayStation 4. Πρόκειται, όπως επισημαίνει και το CNN Money, για ένα φιλόδοξο στοίχημα ως προς το πώς θα διαμορφωθούν τα παιχνίδια στο μέλλον.

Πρόσφατα, ο CEO της Sony Καζ Χιράι και ο CEO της Sony Computer Entertainment Άντριου Χάουζ μίλησαν στο Consumer Electronics Show σχετικά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο.

Το PlayStation Now χρησιμοποιεί τη δύναμη του cloud για να κάνει όλες τις επεξεργασίες αντί για ένα κουτί στο σαλόνι του σπιτιού σας, και το μόνο που απαιτεί από τους παίκτες είναι να έχουν ένα χειριστήριο και μία οθόνη με πρόσβαση στο PlayStation Now.

Όταν το Playstation 4 παρουσιάστηκε στις αρχές του 2013, η Sony ανέφερε εν συντομία ότι επρόκειτο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που απέκτησε από την εξαγορά της Gaikai για να προωθήσει τη λειτουργία streaming. Και αυτή θα είναι μάλλον πολλά υποσχόμενη, δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της Sony στα παιχνίδια streaming.

Διαβάστε ακόμη: Ρεκόρ πωλήσεων για το Playstation4

Προφανώς, το PlayStation Now δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μία τοπικά συνδεδεμένη κονσόλα ως προς την αντίδραση και την ποιότητα της εικόνας. Το χρονικό κενό είναι ελάχιστο, αλλά αισθητό, ενώ και τα γραφικά υπολείπονται κατιτίς. Όμως, το PlayStation Now κάνει και με το παραπάνω τη δουλειά του με παιχνίδια που δεν βασίζονται σε στιγμιαίες, απότομες κινήσεις ή σε ανταγωνισμό μεταξύ παικτών σε απόσταση αναπνοής.

Στο Show υπήρχαν τέσσερα demos διαθέσιμα, στα οποία περιλαμβάνονται και μερικοί από τους δημοφιλέστερους τίτλους του PlayStation 3 για το 2013, όπως τα «Beyond: Two Souls», «The Last of Us» και «God of War: Ascension».

Αν εξαιρέσει κανείς το χρόνο που απαιτείτο για να φορτώσει το παιχνίδι, δεν παρουσιάστηκε κάποιο σημαντικό τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο, αν και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα λειτουργήσει μόλις γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Η υπηρεσία θα υποστηρίζει και παιχνίδια με τη συμμετοχή πολλών παικτών, καθώς και τη δυνατότητα αποθήκευσης της προόδου κάθε παίκτη στο cloud. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει δυνατή τη συνέχιση του παιξίματος από οποιαδήποτε συμβατή συσκευή.

Η ανακοίνωση για το streaming είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή το PlayStation 4 δεν είναι συμβατό με παιχνίδια από προηγούμενες κονσόλες PlayStation. Έτσι, η ποικιλία παιχνιδιών θα είναι μάλλον περιορισμένη για το επόμενο έτος. Το PlayStation Now θα επαναφέρει κάποιους από τους καλύτερους τίτλους από το PlayStation 3, και η Sony σχεδιάζει να προσφέρει τελικά παιχνίδια από όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του PlayStation.

Διαβάστε επίσης: Ανατομία ενός PlayStation 4

Επιπλέον, το PlayStation Now αντιπροσωπεύει ένα μέλλον όπου το να παίξεις ένα παιχνίδι δεν θα εξαρτάται από την αγορά μιας κονσόλας αξίας 500 δολαρίων αλλά αντίθετα, θα απαιτεί μόνο μία μικρότερη, φτηνότερη κονσόλα, ή και καμία. Η συσκευή από την οποία θα παίζετε δεν θα έχει κάποια σημασία. Εφόσον θα έχετε ένα λογαριασμό, θα είναι ευκολότερο να παίξετε από οπουδήποτε, έχοντας την ίδια ακριβώς εμπειρία κάθε φορά.

Το PlayStation Now δεν είναι τέλειο αλλά εμφανίζει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την πρώτη παρουσίαση της τεχνολογίας streaming για παιχνίδια με το – αποσυρμένο πλέον – OnLive το 2008. Και μας επιτρέπει να φανταστούμε μια μέρα όταν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούν να παρατηρήσουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα παιχνίδι streaming και σε ένα παιχνίδι μέσω τοπικά συνδεδεμένης κονσόλας.

Η Sony δεν έχει ανακοινώσει κάποια συγκεκριμένη πολιτική τιμών για την εν λόγω υπηρεσία, αλλά λέει ότι σχεδιάζει να προσφέρει την υπηρεσία με συνδρομή, ενώ οι παίκτες θα μπορούν να νοικιάζουν και ξεχωριστούς τίτλους επίσης.