Πλειστηριασμοί μετά το Μνημόνιο: 2.500 ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί μόνο τον Σεπτέμβριο

Πλειστηριασμοί μετά το Μνημόνιο: 2.500 ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί μόνο τον Σεπτέμβριο

Πρεμιέρα για τους πλειστηριασμούς αυτή την εβδομάδα.

Συνολικά 2.500 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου χιλιάδες ακίνητα αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα με ρυθμούς που ξεπερνούν τους 2.000 τον μήνα. Οι πρώτοι πλειστηριασμοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι για την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου έχουν αναρτηθεί 531 πλειστηριασμοί από τους οποίους οι 55 έχουν ανασταλεί.

Από τα ακίνητα που βγαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα περισσότερα καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες αφού λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Αυτό άλλωστε τονίζεται με έμφαση από την πλευρά των τραπεζών που βλέπουν σε πολλές περιπτώσεις η επιτάχυνση της διαδικασίας πλειστηριασμού και η ανάρτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί προτρεπτικά στον οφειλέτη- σε κάθε περίπτωση αυτόν που μπορεί- να ρυθμίσει το δάνειό του και να πετύχει την αναστολή του πλειστηριασμού.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν, γόνιμοι κηρύχθηκαν οι 3.477, δηλαδή υπήρξε κατακύρωση του ακινήτου στον ενδιαφερόμενο, ενώ άγονοι κηρύχθηκαν 3.993.

Στην Αθήνα, το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, διενεργήθηκαν 4.511 πλειστηριασμοί, ενώ στην Θεσσαλονίκη 1991. Στην… αρένα των πλειστηριασμών θα μπει, όπως προβλέπεται, δειλά-δειλά και το δημόσιο (σ.σ εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία) κυρίως όταν πρόκειται για μεγάλες οφειλές.