Πλειστηριασμοί: Το όριο των 200.000 ευρώ απειλεί ένα στα τρία σπίτια

Πλειστηριασμοί: Το όριο των 200.000 ευρώ απειλεί ένα στα τρία σπίτια

Τι μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΚΠΟΙΖΩ στον Γιάννη Δραγασάκη.

Ένας στους τρεις οφειλέτες δε θα μπορεί να κρατήσει το σπίτι του εάν τελικά τεθεί ως όριο στις οφειλές το ποσό των 200.000 ευρώ, ανέφερε η αντιπροσωπεία της ΕΚΠΟΙΖΩ στην διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ μετέφεραν τις ανησυχίες των υπερχρεωμένων καταναλωτών και εξέθεσαν τις απόψεις της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν από τον κ. Δραγασάκη τόσο για τις θέσεις της Κυβέρνησης, αναφορικά με την διάσωση της κύριας κατοικίας και τη γενικότερη διαχείριση των “κόκκινων δανείων”, όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων περιλαμβάνει ένα μικρό «κούρεμα» στα όρια που προβλέπονται σήμερα, χωρίς όμως να πέσει κάτω από αντικειμενικές αξίες 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το δεύτερο όριο που θέτει η κυβέρνηση βρίσκεται στις 270.000 ευρώ. Παράλληλα, επιμένει στη σύσταση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης που θα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Μέχρι σήμερα από την εκποίηση ακινήτων και τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Προστατεύονται δηλαδή σπίτια με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για άγαμους, μέχρι 375.000 ευρώ για έγγαμους και μέχρι 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Από την πλευρά των θεσμών το όριο πέφτει ακόμα πιο χαμηλά, στα 120.000 ευρώ…