Pokémon Go: Μόδα ήταν και πέρασε;

Pokémon Go: Μόδα ήταν και πέρασε;

Το Pokémon Go αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα για τις startup διαδικτύου που απευθύνονται σε καταναλωτές.

Της Έριν Γκρίφιθ

Πριν από έναν μήνα, περίπου, στοιχημάτισα με έναν venture capitalist ότι το Pokémon Go ήταν μια πρόσκαιρη μόδα. Προέβλεψα ότι θα άρχιζε να πέφτει στις λίστες με τις εφαρμογές εντός του μήνα.

Το σκεπτικό μου ήταν ότι έχουμε δει πολλά apps να γίνονται πρόσκαιρα δημοφιλή και μετά να υποχωρούν. (Για παράδειγμα: Chatroulette, Highlight, Secret, Frontback, Meerkat, Ello, Yo, Stolen, Peach). Και η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό είναι μεγάλη, και ολοένα και αυξάνεται. Πριν από χρόνια, ένα επιτυχημένο app θα ήταν στη μόδα για έξι μήνες, ας πούμε. Πλέον, έχει μόλις μια εβδομάδα διαθέσιμη.

Φαίνεται όμως ότι έχασα το στοίχημα. Το Pokémon Go παραμένει στην κορυφή των downloads στο Google Play Store στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Και στο App Store ξεκίνησε μόλις τώρα να υποχωρεί από την πρώτη θέση.

Η παρατεταμένη κυριαρχία του παιχνιδιού δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα για τις startup διαδικτύου που απευθύνονται σε καταναλωτές, ακόμα κι αν η χρηματοδότησή τους μοιάζει να είναι εκτός μόδας (μαζί με το ηλεκτρονικό εμπόριο και, εν συντομία, τα ψηφιακά μέσα).

Υπάρχει λόγος που οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί με τη συγκεκριμένη κατηγορία. Πώς μπορεί μια νέα εφαρμογή να ανταγωνιστεί το Facebook σε προσοχή, το οποίο μαζί με το Instagram απορροφά 50 λεπτά από τον χρόνο κάθε χρήστη ημερησίως;

Όσο για τα στατιστικά των App Store, είναι γνωστό ότι σχεδόν το 90% των 1,6 εκατομμυρίων εφαρμογών δεν μπορούν, ουσιαστικά, να ανακαλυφθούν. Το 94% των εσόδων του App Store της Apple προέρχεται από μόλις το 1% των εκδοτών.

Το Pokémon Go δείχνει ότι είναι πιθανό να κάνεις το μεγάλο «μπαμ» και αν η εφαρμογή σου είναι αρκετά καλή, έχεις έναν μήνα στη διάθεσή σου να τη μετατρέψεις σε επιχείρηση.

Αλλά υπάρχει κι ο κίνδυνος του να είσαι πολύ καλός. Όταν έχασα το στοίχημα, έκανα μια άλλη πρόβλεψη που μπορεί να αποδειχθεί αληθινή: όταν οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το Pokémon Go, θα είναι επειδή τους απορροφά υπερβολικά. Το παιχνίδι απαιτεί την πλήρη προσοχή σου. Είναι τέλειο για τους φανατικούς θαυμαστές του, αλλά οι περιστασιακοί παίκτες δεν θα παραμείνουν για καιρό.

Πηγή: Forune