«Πόλεμος» δηλώσεων Ερντογάν-Νετανιάχου – Εκρηκτική κατάσταση στη Γάζα

«Πόλεμος» δηλώσεων Ερντογάν-Νετανιάχου – Εκρηκτική κατάσταση στη Γάζα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας ακόμη νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών - Απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από την Άγκυρα και του Τούρκου προξένου από την Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, έγινε γνωστό από αξιωματούχους των τοπικών υπηρεσιών Υγείας, καθώς Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου, αν και λιγότεροι σε σύγκριση με χθες Δευτέρα, όταν δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Τον 51χρονο άνδρα, που ονομαζόταν Νασέρ Γκοράμπ, πυροβόλησαν και σκότωσαν κατά μήκος των συνόρων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αφού χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν σήμερα στις κηδείες των δεκάδων θυμάτων της χθεσινής ημέρας που σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στις διαδηλώσεις ενάντια στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του».

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα απο 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές”», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Νωρίτερα η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ να εγκαταλείψει τη χώρα προσωρινά, σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων χθες από ισραηλινές σφαίρες στη λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέχ κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να «επιστρέψει στη χώρα του για κάποιον καιρό», δήλωσε ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την επομένη της απόφασης της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις. Ο Ναέχ υπηρετεί στην πρεσβεία στην Άγκυρα από τον Δεκέμβριο του 2016.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τελ Αβίβ, που απέλασε τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία «για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του απέρριψε τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» αφού Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σχεδόν 60 Παλαιστίνιους χθες στη Γάζα.

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία.

Λε Ντριάν: Εκρηκτική η κατάσταση στη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και επέκρινε τις ΗΠΑ για τις μονομερείς ενέργειές της στην περιοχή και το Ισραήλ για το αδικαιολόγητο επίπεδο βίας, όπως το χαρακτήρισε.

«Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική, η βία επικρατεί έναντι του λόγου, ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει», δήλωσε ο Λε Ντριαν ενώπιον του κοινοβουλίου. «Είμαστε δεσμευμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ, η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το επίπεδο βίας», τόνισε.

«Έχουμε διαφωνίες με τις ΗΠΑ», σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράν και στην μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. «Έχουμε (επίσης) διαφωνία για την μέθοδο. Επειδή και στις δύο περιπτώσεις οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς», συμπλήρωσε.