«Πόλεμος» ΔΝΤ – ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

«Πόλεμος» ΔΝΤ – ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
epa03397166 The president of the European Central Bank (ECB) Mario Draghi (L) speaks to International Monetary Fund (IMF) managing director Christine Lagarde (R) at the European Union Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) meeting in Nicosia, Cyprus, 14 September 2012. EPA/KATIA CHRISTODOULOU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις ελληνικές καλένδες το αίτημα του ΔΝΤ για νέα ενίσχυση των τραπεζών λόγω κόκκινων δανείων - Όχι λένε ΕΚΤ και ΤτΕ. 

Αντίθετες στο διαφαινόμενο αίτημα του ΔΝΤ για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών κατά 10 δισ. ευρώ εμφανίζονται τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΤτΕ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, το Ταμείο φέρεται να υποστηρίζει ότι μια νέα κεφαλαιακή ένεση είναι απαραίτητη προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές προβληματικών δανείων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ΕΚΤ ωστόσο αρνήθηκε να μπει σε σχετική συζήτηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχετική επιστολή της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν απάντησε ο ίδιος αλλά η κ. Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ, αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κάτι που αποτυπώνει τη διάθεση της ΕΚΤ να υποβαθμίσει το ζήτημα.

Στην απαντητική επιστολή, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι ο SSM είναι ανεξάρτητο όργανο και δεν λαμβάνει οδηγίες από θεσμούς ή όργανα της Ε.Ε., κυβερνήσεις ή οποιονδήποτε άλλον οργανισμό. Αναφέρει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται προγραμματισμένοι, για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επιτόπιοι έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ώστε να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο εξέτασης πρόσθετων δράσεων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ θα ήταν πολύ δύσκολο να συναινέσει στο αίτημα του ΔΝΤ δεδομένου ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η τρίτη, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο και αφού προηγήθηκε αναλυτικό stress test από την ΕΚΤ.

ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο αυτό μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και του SSM, σχέδιο που περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των προβληματικών δανείων.

Το ΔΝΤ όμως αμφισβητεί και τη ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων που έχει αναγνωρίσει η ΕΚΤ ως επαρκή.

Αυτό αφορά κυρίως το ότι το 60% των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελούνται από αναβαλλόμενη φορολογία.

Όπως είναι γνωστό, ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί το 40% των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank (3,4 δισ. ευρώ), το 75% της Eurobank (4,1 δισ. ευρώ), το 58% της Πειραιώς (4,1 δισ. ευρώ) και το 71% της Εθνικής (4,9 δισ. ευρώ).

Στο πλαίσιο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ έχει καλέσει ανοικτά την ΕΚΤ να προβεί σε νέο κύκλο ποιοτικού ελέγχου και stress test των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών ώστε πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να έχει διασφαλισθεί η επαρκής κεφαλαιοποίησή τους.