«Πόλεμος» για την αποχώρηση της Eldorado

«Πόλεμος» για την αποχώρηση της Eldorado

Για «συμπαιγνία» της εταιρείας με την αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο η κυβέρνηση. Η απάντηση της ΝΔ.

Να μην επισκιάσει το θετικό επενδυτικό κλίμα που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόθεση της Eldorado Gold να αναστείλει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Η είδηση αυτή έκανε το γύρο του κόσμου, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των κυβερνητικών προθέσεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έλαβε θέση ρίχνοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση:

«Η ΝΔ πιθανότατα μαζί με την εταιρεία ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα μετά τη ΔΕΘ» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η θέση του για τις εξελίξεις με την Eldorado Gold.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «με καλύπτει η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας για την Eldorado καθώς θέτει σε σωστή βάση όλα τα ζητήματα» και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν μίλησε για συγκεκριμένες επενδύσεις αλλά για το πλαίσιο οργάνωσης των επενδύσεων».

«Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα δημοσίου συμφέροντος»

«Είμαστε εδώ για κάθε σοβαρό επενδυτή που έρχεται και σέβεται τους οικολογικούς, περιβαλλοντικούς όρους, τα εργασιακά δικαιώματα και λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου» διεμήνυσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το θέμα της Eldorado Gold. Υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι θεμιτό απέναντι σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα ευρωπαϊκό κράτος. «Η κυβέρνηση δεν απειλείται και ούτε εκβιάζεται από τέτοιους μηχανισμούς… Η υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα μακροπρόθεσμα…» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σημείωσε πως «δεν είναι θέμα ιδεοληψίας» και τόνισε πως η εταιρεία εκβιάζει και χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως «ασπίδα» για το δικό της συμφέρον.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποστηρίζει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με τρόπο που θυμίζει τη λαϊκή δεξιά της Λατινικής Αμερικής, παρά ένα φιλελεύθερο κόμμα

Αν και απέφυγε να αποδώσει ευθέως στη ΝΔ την ευθύνη για την απόφαση της Eldorado, σχολίασε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με στελέχη της εταιρείας πριν λίγες ημέρες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς και να αναθεωρήσει τη στάση της, προσθέτοντας αιχμηρά ότι μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα».

Δεσμεύτηκε ότι η δική του κυβέρνηση «θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

«Μια κυβέρνηση που στέλνει στα ‘τσακίδια’, όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση», ανακοίνωσε εν τω μεταξύ η ΝΔ.