«Πολύ κοντά» σε συμφωνία για το Brexit λένε Ευρωπαίοι διαπραγματευτές

«Πολύ κοντά» σε συμφωνία για το Brexit λένε Ευρωπαίοι διαπραγματευτές
epa07010545 The British (R) and the EU (L) flags fly in London, Britain, 10 September 2018. 10 September 2018 marks 200 days to go until the United Kingdom formally leaves the European Union, dubbed Brexit. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέλος της ομάδας του κ. Μπαρνιέ είπε πως είναι ανοικτός κατ’ αρχήν σε μια σχεδιαζόμενη βρετανική πρόταση για το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δήλωσαν σε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες πως θεωρούν οτι μια συμφωνία για το Brexit βρίσκεται «πολύ κοντά», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΕ άφησε χθες να εννοηθεί πως υπάρχουν νέες προτάσεις στη Βρετανία ως προς το πώς να αποφευχθούν εκτεταμένοι έλεγχοι στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.

Όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters, μέλος της ομάδας διαπραγματευτών του Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε διπλωμάτες από τα 27 μέλη της ΕΕ αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, την Πέμπτη το απόγευμα.

Το άτομο αυτό ανέφερε πως υπάρχει επίσης πρόοδος σε άλλα εκκρεμή ζητήματα, περιλαμβανομένης της εποπτείας της όποιας συμφωνίας και της προστασίας των αγαθών από συγκεκριμένες περιοχές.

Το μέλος της ομάδας του κ. Μπαρνιέ είπε πως είναι ανοικτός κατ’ αρχήν σε μια σχεδιαζόμενη βρετανική πρόταση για το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν υπάρχει ακόμα εγγράφως και θα πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά, όταν υπάρχει εγγράφως.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Brexit της Βρετανίας δήλωσε σήμερα πως η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου θα διατηρηθεί στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας για το Brexit και δεν θα υπάρξουν νέα ρυθμιστικά εμπόδια μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για το Brexit τον Νοέμβριο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη να απαλλαγούν από τους κανόνες περί ομοφωνίας και να παίρνουν περισσότερες αποφάσεις με ενισχυμένη πλειοψηφία ώστε να ενδυναμώσουν τον ρόλο της Ένωσης στον κόσμο.

«Έχουμε κλειδώσει τους εαυτούς μας στο σκοτεινό δωμάτιο της ομοφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ σε μια ομιλία στο αυστριακό κοινοβούλιο στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως είναι πλήρως εστιασμένος στο να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit επιτυχία και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία τον Νοέμβριο.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες γιατί πρέπει επίσης να είμαστε κριτικοί καθώς λαμβάνουμε διαφορετικά σήματα από το Λονδίνο», είπε ο Γιούνκερ.

«Υπάρχει μια πολυφωνική χορωδία στο επίπεδο του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου και προσπαθούμε να διευθετήσουμε τα κομμάτια… έτσι ώστε να γίνουν μια μελωδία», είπε.

Είπε ότι ελπίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιήσει «ικανή πρόοδο» αργότερα αυτό τον μήνα ώστε «να μπορέσουμε να την αντιληφθούμε τον Νοέμβριο».

Διαβάστε ακόμη: Ελπίδα για το Brexit το νέο σχέδιο Μέι