Politico: Το εναλλακτικό σχέδιο του Λευκού Οίκου για την κατασκευή του τείχους

Politico: Το εναλλακτικό σχέδιο του Λευκού Οίκου για την κατασκευή του τείχους
epa05761541 The US Capitol Dome's reflection in a dry fountain on the East Front of the US Capitol in Washington, DC, USA, 30 January 2017. Over the weekend US Republican Senators John McCain and Lindsey Graham denounced US President Donald J. Trump's executive order on immigration, which is barring entry to people from seven Muslim majority countries for 90 days, as well as an indefinite block of Syrian refugees. EPA/SHAWN THEW

Τι θα κάνει ο Τραμπ προκειμένου να εξασφαλίσει τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του τείχους του Μεξικό;

Ο Λευκός Οίκος ολοκληρώνει την κατάρτιση σχεδίων για την διάθεση αζήτητων ομοσπονδιακών κονδυλίων στην χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους που προωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να απαιτηθεί η δραματική εξέλιξη της κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Politico.

Η παραπάνω εξέλιξη μπορεί να δρομολογηθεί μέσω της υπογραφής ενός προεδρικού διατάγματος, με το σχέδιο αυτό να επιτρέπει στον Λευκό Οίκο την διάθεση κονδυλίων από διαφορετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτονται οι Δημοκρατικοί που αρνούνται να δώσουν στον πρόεδρο Τραμπ τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ο ίδιος έχει απαιτήσει για την χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους ασφάλειας στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Έτσι, αποφεύγεται η πολλαπλώς επικίνδυνη για τον πρόεδρο Τραμπ επιλογή της κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που θα μπορούσε να δρομολογήσει ένα αρνητικό πολιτικό προηγούμενο για τους μελλοντικούς προέδρους των ΗΠΑ, ώστε να υλοποιούν τις επιδιώξεις τους, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Κογκρέσο.

Ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και υπεύθυνος του προϋπολογισμού προσπαθεί μαζί με άλλους αξιωματούχους που έχουν ως αντικείμενο τις ομοσπονδιακές δαπάνες να ανακατανέμει κονδύλια που προορίζονται για τα δύο σώματα μηχανικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Army Corps of Engineers). Τα κονδύλια αυτά έχουν αρχικά προγραμματιστεί να διατεθούν για την κατασκευή έργων ελέγχου των πλημμυρών στην Βόρεια Καρολίνα, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Καλιφόρνια και στο Πουέρτο Ρίκο.

Το ίδιο σχέδιο συμπεριλαμβάνει επίσης την ανακατανομή κονδυλίων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που προορίζονταν για κατασκευές διαφόρων υποδομών και έργων και τα οποία δεν έχουν διατεθεί. Στα έργα αυτά, περιλαμβάνεται η κατασκευή υποδομών διαμονής του προσωπικού ή στρατιωτικές κατασκευές διαφόρων τύπων και αμυντικών βάσεων, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν λάβει γνώση για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στον πρόεδρο και στον κάθε πρόεδρο. Έτσι, επεξεργαζόμαστε το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προέδρου, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στα οποία έχουν πρόσβαση οι πρόεδροι, χωρίς να απαιτείται η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι στην εκπομπή Meet the Press την Κυριακή.

Από την άλλη μεριά, το επιχειρούμενο σχέδιο δεν είναι και ό,τι καλύτερο για έναν Αμερικανό πρόεδρο με περιορισμένες επιλογές, όπως είναι ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ οι κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο έχουν προκαλέσει αρκετές συζητήσεις μεταξύ των στελεχών.

Η μετακίνηση δαπανών και η ανακατανομή τους με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει δικαστικές διαμάχες, με όσους έχουν αντίθετη άποψη. Μεταξύ αυτών και ισχυρά μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραβιάζει τις συνταγματικές εξουσίες των νομοθετικών σωμάτων για την ανακατανομή των κονδυλίων.

Μερικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που έχουν συμμαχήσει με τον υψηλόβαθμο σύμβουλο Στέφαν Μίλερ ισχυρίζονται σε συζητήσεις που γίνονται ότι το στοίχημα θα είναι δύσκολο να κερδηθεί στις δικαστικές αίθουσες από τον πρόεδρο, σε σύγκριση με το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης ανάγκης.

Η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη στον Λευκό Οίκο από τις απόψεις που εκφράζονται στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις οποίες η ανακατανομή των κονδυλίων που προορίζονται για στρατιωτικές κατασκευές μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στα μειονεκτήματα που θα έχει το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς την 15η Φεβρουαρίου που λήγει επίσημα η προσωρινή περίοδος χρηματοδότησης των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόσο περισσότερο συζητείται το εναλλακτικό σχέδιο της ανακατανομής των στρατιωτικών δαπανών για την κατασκευή αμυντικών υποδομών και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

«Θα προκληθεί πολιτική θύελλα, όταν αρχίσει κάποιος να τραβάει χρήματα που τα μέλη του Κογκρέσου νόμιζαν ότι προορίζονταν για τις εκλογικές τους περιφέρειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιμ Ντάιερ, πρώην διευθυντής προσωπικού για την Επιτροπή Αποζημιώσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων. «Θα δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αν τα χρήματα αυτά απομακρυνθούν από το είδος δαπάνης, το πρόγραμμα ή την δραστηριότητα για την οποία έχουν προγραμματιστεί. Μπορώ να εγγυηθώ ότι η εκλογική περιφέρεια είναι σημαντική για το Καπιτώλιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να βρουν τρόπους νομικής άμυνας του Αμερικανού προέδρου στην περίπτωση που επιλέξει να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές εξουσίες του, για την κατασκευή του τείχους.

Παρά το γεγονός ότι η φράση «επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης» θεωρείται ακραία, μερικοί από τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι αποτελεί μία καλά εδραιωμένη προεδρική εξουσία, από το νόμο του 1976. Επίκληση του νόμου αυτού έχει γίνει 58 φορές από προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ. Οι ίδιοι νομικοί χαρακτηρίζουν ως συνταγματικά μη προβληματική την διακριτική ευχέρεια των Αμερικανών προέδρων να προχωρούν στην κήρυξη καταστάσεων ανάγκης.

«Ο πρόεδρος έχει ισχυρό νομικό επιχείρημα για την κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης…, αυτό δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί», έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη Κυριακή στο Twitter, αναφερόμενος σε σχόλιο του Ρεπουμπλικάνου Τομ ΜακΚλίντοκ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια.

«Η επίκληση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στηρίζεται στην ελπίδα ότι με την κήρυξή της, με την χρήση των λέξεων “εθνική άμυνα” αυτό που θα κάνουν είναι να πουν στα δικαστήρια “κάτω τα χέρια, αυτή είναι μία στρατιωτική κατάσταση και δεν μπορείτε να την αγγίξετε”», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρεντς από το ινστιτούτο The National Review Institute.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις έκτακτες προεδρικές του εξουσίες στο όνομα της εθνικής άμυνας και κατά των ναρκωτικών, των εγκληματιών, ακόμη και των τρομοκρατών.

Η κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης δεν καθιστά απεριόριστη την άσκηση της προεδρικής εξουσίας, ενώ μπορεί να αμφισβητηθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Η επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών διευρύνει το περιθώριο των κινήσεων του Λευκού Οίκου, ώστε να αποφευχθούν πολύπλοκα κι νομικά απρόβλεπτα ενδεχόμενα.

Πηγή: Politico