Ο πόλεμος μπορεί να περιμένει

Ο πόλεμος μπορεί να περιμένει

Οι δηλώσεις Ομπάμα σηματοδοτούν μια νέα στάση αναμονής μετά το συριακό «ναι» για έλεγχο του χημικού οπλοστασίου του.

Με ιδιαίτερη προσοχή και αρκετές επιφυλάξεις από πλευράς της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζεται η επόμενη μέρα του συριακού «ναι» στον διεθνή έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου, έπειτα από τη ρωσική πρόταση-προτροπή.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Στη δεύτερη, από τις συνολικά έξι τηλεοπτικές συνεντέυξεις που έδωσε, ο Μπαράκ Ομπάμα, αποκάλυψε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS ότι είχε προχωρήσει σε συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 για την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας.

Διαβάστε ακόμη: Επιφυλάξεις των ΗΠΑ για τον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου

«Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Κι αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, κατά την οποία συζήτησαν τα πιθανά σενάρια δράσης στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία: «Συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση για μια ισχυρή διεθνή απάντηση ώστε να ενισχύσουμε την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτού του είδους οι θηριωδίες δεν πρέπει να επαναληφθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ
Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ο Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πιθανότητα ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου, θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου ακόμα πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης αδείας για μια στρατιωτική επέμβαση, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Διαβάστε ακόμη: Ναι της Συρίας στον διεθνή έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδιά του ώστε να εξετάσει και να ψηφίσει σχετικά με τη χορήγηση άδειας για χρήση στρατιωτικής δύναμης και η σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ», δήλωσαν από κοινού ο Μακέιν και η Γκράχαμ.

Παράλληλα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, απέσυρε τα σχέδιά του για μια δοκιμαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, σχετικά με την έγκριση άδειας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μόλις λίγες ώρες αφότου είχε δηλώσει ότι προσδοκούσε την πολύ-αναμενόμενη ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Ρέιντ επέστρεψε στη Γερουσία προκειμένου να ασκήσει βέτο στο εν λόγω σχέδιο. Συνεργάτες του Ρέιντ δήλωσαν ότι τα πράγματα είναι πλέον ρευστά, ιδιαίτερα μετά την πρόταση της Ρωσίας, η οποία κάνει προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση προκειμένου να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πρόσθεσαν επίσης ότι η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη: «Οι ΗΠΑ θα το πληρώσουν εάν επιτεθούν»

Μετά το συριακό «ναι», ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σημείωσε -μέσω διπλωματικού αξιωματούχου- ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο να αργοπορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει ο Λευκός Οίκος για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να προχωρήσει σε ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Δημοσκοπικό «όχι» των Αμερικανών σε στρατιωτική επέμβαση
Η αντίδραση των Αμερικανών πολιτών σε ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 5η-9η Σεπτεμβρίου, πάνω από 6 στους 10 Αμερικανούς (ποσοστό 63%) διαφωνούν με μια επέμβαση στη Συρία. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, η τελευταία ημέρα της οποίας ήταν η 30ή Αυγούστου, το ποσοστό αυτό ήταν 53%.

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: «Ευχαριστώ τον Πούτιν για την υποστήριξη του»

Ταυτοχρόνως, μειώθηκε το ποσοστό και όσων τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης: από το 20% την 20η Αυγούστου, έχει πέσει σήμερα στο 16%.

Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών εναντίον των Σύρων πολιτών, μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς (ποσοστό 26%) κρίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν ενώ σχεδόν ένας στους δύο (52%) θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούν.

Η εκπρόσωπος του Ipsos Τζούλια Κλαρκ σχολίασε ότι η δημοσκόπηση υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν οποιαδήποτε επέμβαση «οποιουδήποτε είδους και οπουδήποτε» και αν συμβεί αυτή.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.450 Αμερικανών και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο 2,9%.

Στήριξη από την Κίνα
Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει και στηρίζει την πρόταση της Ρωσίας να παραδώσει η Συρία τα χημικά της όπλα για να καταστραφούν, κάτι που θα απέτρεπε τα σχεδιασθέντα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα.

Διαβάστε ακόμη: «Αν επιστρέψει ο Άσαντ τα χημικά, μπορεί να μην επιτεθούμε»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι προέβη στη δήλωση αυτή στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκεται σήμερα στην Κίνα.

Η Human Rights Watch «δείχνει» το καθεστώς Άσαντ
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch, αντικρούοντας τις επανειλημμένες διαψεύσεις από το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της HRW, περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση – αριθμός αρκετά μικρότερος από τους 1.429 νεκρούς που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Η οργάνωση αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, τονίζει ότι οδηγήθηκε στο συμπέρασμα αυτό ύστερα από μελέτη μαρτυριών, πληροφοριών για την πιθανή προέλευση των όπλων των επιθέσεων, υπολειμμάτων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και ιατρικών φακέλλων των θυμάτων.

«Τα στοιχεία που αφορούν τον τύπο των πυραύλων και των εκτοξευτών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις αυτές υποδηλώνουν σαφώς ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα, τα οποία είναι γνωστό ότι ανήκουν και χρησιμοποιούνται μόνο από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις», σύμφωνα με την οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη: Κίνα προς ΗΠΑ: «Η λογική να επικρατήσει της απερισκεψίας» 

«Η Human Rights Watch και εμπειρογνώμονες των οπλικών συστημάτων που επιβλέπουν τη χρήση των όπλων στη Συρία, δεν έχουν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης έχουν στην κατοχή τους πυραύλους των 140mm και των 130mm, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ή τους εκτοξευτές τους».

Η Human Rights Watch τόνισε ακόμα ότι ερεύνησε τους ισχυρισμούς ότι η χρήση χημικών όπλων έγινε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Η Human Rights Watch ερεύνησε τις καταγγελίες ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και δε συνάδουν με τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης», τόνισε η οργάνωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο