Πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε σήμερα στους πολιορκημένους της ανατολικής Γούτα

Πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε σήμερα στους πολιορκημένους της ανατολικής Γούτα
epa06582237 Red Cross vehicles, part of a humanitarian aid convoy, drive on its way to Eastern Ghouta, Damascus, Syria, 05 March 2018. According to reports, the UN, the Syrian Red Crescent and the Red Cross have started to move a 46-truck convoy of food and medical supplies into the besieged Damascus suburbs of Ghouta. EPA/YOUSSEF BADAWI

Η πρώτη οχηματοπομπή που εισήλθε στην περιοχή από τις 18 Φεβρουαρίου μεταφέρει ιατρική βοήθεια και τρόφιμα για περίπου 27.500 ανθρώπους.

Οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε σήμερα στο προπύργιο των ανταρτών στην ανατολική Γούτα, ανακοίνωσε μια υπηρεσία του ΟΗΕ, καθώς ο θύλακος, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, αποτελεί στόχο φονικής επίθεσης του καθεστώτος.

Η οχηματοπομπή που μεταφέρει ιατρική βοήθεια και τρόφιμα για περίπου 27.500 ανθρώπους σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), είναι η πρώτη που εισέρχεται στην ανατολική Γούτα μετά την έναρξη, στις 18 Φεβρουαρίου, μιας στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος που έχει προκαλέσει περισσότερους από 700 θανάτους αμάχων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οχηματοπομπή του ΟΗΕ, της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) «εισέρχεται στην Ντούμα, στην ανατολική Γούτα», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το γραφείο του Ocha στη Συρία.

Αν και η οχηματοπομπή αυτή, που προορίζεται για την κυριότερη πόλη του προπυργίου των ανταρτών, μεταφέρει ιατρική βοήθεια «και τρόφιμα για 27.500 ανθρώπους που έχουν ανάγκη», το Ocha δηλώνει ότι «δεν έλαβε άδεια για να μεταφέρει ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια».

«Κατά συνέπεια, τρία από τα 46 φορτηγά που στάλθηκαν σήμερα στην Ντούμα είναι σχεδόν άδεια», υπογράμμισε αξιωματούχος του Ocha στη Δαμασκό, η Λίντα Τομ.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε πως οι συριακές αρχές αφαίρεσαν τα περισσότερα ιατρικά υλικά από τα οχήματα, περιλαμβανομένων σετ χειρουργικών εργαλείων, ινσουλίνης, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και άλλων υλικών. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε στο πρακτορείο πως Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν το 70% των υλικών που είχαν ετοιμάσει για τη σημερινή οχηματοπομπή, περιλαμβανομένων όλων των εργαλείων για την περιποίηση τραυμάτων, χειρουργικών εργαλείων, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και ινσουλίνης.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, στο σημείο διέλευσης στην ανατολική Γούτα έφθασαν μαζί με την οχηματοπομπή και άδεια λεωφορεία που έστειλε η κυβέρνηση προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο σημείο διέλευσης στην ανατολική Γούτα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία, ο Άλι αλ-Ζα’τάρι, που συνοδεύει την οχηματοπομπή των 46 φορτηγών ότι δεν είναι «καθόλου ευτυχής που ακούει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που σημειώνονται γύρω μας». Ο Ζα’τάρι πρόσθεσε πως η ασφάλεια του προσωπικού της οχηματοπομπής είναι ύψιστης προτεραιότητας και «πρέπει να έχουμε εγγυήσεις ότι θα μπορέσουμε να διανείμουμε ανθρωπιστική βοήθεια υπό καλές συνθήκες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP-Reuters