Η «πολιτιστική επίθεση» της Στέγης για το 2014-15

Η «πολιτιστική επίθεση» της Στέγης για το 2014-15

Δείτε το πλούσιο πρόγραμμα της Στέγης για τη φετινή χρονιά. 

Πολιτιστική «επίθεση» οργάνωσε για τη καινούργια σεζόν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον Νοτιοαφρικανό σπουδαίο εικαστικό και σκηνοθέτη Γουίλιαμ Κέντριτζ, τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Καλντερόν με πολιτικό θέατρο ντοκουμέντο από την Χιλή, μια σπάνια χορευτική σύμπραξη του Ακράμ Καν με τον Ισραέλ Γκαλβάν, μια γαλλική φάρσα του 19ου αιώνα σκηνοθετημένη από τον Κριστόφ Μαρτάλερ.

Η πολιτιστική διαδρομή που θα διανύσει το κοινό με το πρόγραμμα 2014-2015 της Στέγης, είναι μεγάλη και εκτείνεται ως τον «Αμλετ» του Σαίξπηρ από τον Γιάννη Χουβαρδά, τον «Βυσινόκηπο» του Τσέχοφ από τον Νίκο Καραθάνο, τους «Υπνοβάτες» του Μπροχ από τον Θέμελη Γλυνάτση, τους Vasistas, μουσική με αποσπάσματα από τα ημερολόγια και τις επιστολές του Φραντς Κάφκα, ομιλίες του Πολ Οστερ, του Τζωρτζ Πελεκάνος. Εικαστικές και εκπαιδευτικές δράσεις εκτός Στέγης, προγράμματα για σχολεία και μαθητές, άλλα που στηρίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την τρίτη ηλικία, ντηζάιν, κινηματογράφο, πειραματικό φεστιβάλ.

To περιβάλλον που δημιούργησε στην είσοδο της Στέγης, η Ρεμπέκα Λουιζ Λο, με το έργο της «Ψηλά Κήπος», θα υποδέχεται το κοινό όλη την χρονιά. Ένας «κρεμαστός» κήπος σε όλους τους ορόφους στο εσωτερικό του κτιρίου, κεντημένος με 11.000 λουλούδια που μοσχοβολούν Ελλάδα -γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, ρίγανη, θυμάρι.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, παρουσίασαν το πρόγραμμα 2014-2015, στην Κεντρική Σκηνή του πολιτιστικού ιδρύματος, και μάλιστα καθισμένοι χαλαρά, σε παγκάκια, έχοντας από πίσω φόντο, μια τεράστια φωτογραφία του Εθνικού Κήπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Χρήστος Καρράς, η εκτελεστική υποδιευθύντρια Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η διευθύντρια θεάτρου και χορού Κάτια Αρφαρά και η διευθύντρια εικαστικών Μαριλένα Καρρά.

Σεπτέμβριος
Η καλλιτεχνική ψηφιακή χαρτογράφηση του Νέου Κόσμου συνεχίζεται και φέτος με το«Soundscapes Landscapes». Από το Σεπτέμβριο ως τον Ιούνιο και με τη βοήθεια smart phone ή tablet θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στην περιοχή. Σκοπός της περιήγησης η  ανάδειξη του ετερόκλητου στοιχείου  και σημείο εκκίνησης η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Οκτώβριος
Από τις 8 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου ανεβαίνει το έργο «Αίματα» του Ευθύμη Φιλίππου, συν – σεναριογράφου ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη. Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του Ευθύμη Φιλίππου που περιστρέφεται γύρω από την αλληλογραφία δύο ανδρών, ενώ σκιαγραφεί την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90.
Λίγες μέρες αργότερα, ωμοί διάλογοι και λυρικές χορογραφικές εξάρσεις συνυπάρχουν στο έργο «John» της ομάδας DV8, που παρουσιάζεται από 12 έως 15 Οκτωβρίου. Βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 ανδρών, ενώ πρόκειται για μια ιστορία ανθρώπινη και βαθιά συγκινητική.
Από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το φεστιβάλ «In Mute». Με αφετηρία το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική, το πρόγραμμα ξεκινά με μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες πειραματικού κινηματογράφου.
Νοέμβριος
Στις 8 και στις 9 Νοεμβρίου η ομάδα του six d.o.g.s «μεταφέρεται » στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η εναλλαγή ήχων θα πραγματοποιηθεί μέσα από 24 συγκροτήματα που για 24 ώρες θα γεμίσουν τη Στέγη με μουσική.
Για δεύτερη χρονιά, από 18 έως 30 Νοεμβρίου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει το γεωπολιτικό φεστιβάλ «Transitions» εμβαθύνοντας τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται από πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.
Επτά θεατές και ηθοποιοί πλαγιάζουν για δέκα λεπτά σε επτά κρεβάτια στο κέντρο της Αθήνας, από 18 έως 23 Νοεμβρίου.  Η σκηνοθεσία της περφόρμανς, που εδώ και δύο χρόνια κάνει το γύρο του κόσμου, ανήκει στον αργεντίνο εικαστικό Φερνάντο Ρούμπιο.
Δεκέμβριος
Στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον συνθέτη Καρλχάιντς Στοκχάουζεν. Τα έργα που θα παρουσιαστούν ανήκουν, κυρίως, στη μέση περίοδο της δημιουργίας του.
Από το Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών της Double Decker από το Λονδίνο παρουσιάζει την έκθεση «3D Printers». Η έκθεση θα προβάλλει τον τρισδιάστατο κόσμο της εκτύπωσης.
Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου ο Ζερόμ Μπελ ανεβάζει με μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών με διανοητικές αναπηρίες από τη Ζυρίχη, μια βαθιά πολιτική περφόρμανς.
Εικαστικό θέατρο «φιλοξενεί» η Στέγη από 28 έως 30 Δεκεμβρίου μέσα από την παράσταση «Azimut». Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ωρελιάν Μπορύ που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θέαμα στο οποίο συνυπάρχουν ακροβάτες και εικόνες.
Ιανουάριος
Τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ παρουσιάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς από 14 Ιανουαρίου μέχρι 1 Φεβρουαρίου.
Φεβρουάριος
Για πρώτη φορά στη Στέγη έρχεται ο σκηνοθέτης Κριστόφ Μαρτάλερ με το έργο του Ευγένιου Λαμπίς, «Το ασπράδι του αυγού / Κρέμα και Μαρέγκα». Με χιούμορ παρουσιάζονται οι συμπεριφορές δύο οικογενειών που αδυνατούν να συνεννοηθούν.
Από 26 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού «Unlemited Access» . Αποτελεί το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που γίνεται στην Ελλάδα για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία.
Μάρτιος
Ο χορογράφος του φλαμένκο Ισραέλ Γκαλβάν συμπράττει με τον σύγχρονο χορευτή Άκραμ Καν από τις 10 έως τις 15 Μαρτίου. Οι τεχνικές τους «συμπορεύονται» με τις παραδόσεις μέσα από το έργο «Torobaka», το οποίο προέρχεται από τις λέξεις ταύρος και αγελάδα.
To «Ergon Ensemble» θα παρουσιαστεί στις 28 Μαρτίου σε ένα πρόγραμμα με πέντε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα. Τη μουσική τους θα παρουσιάσουν οι: Τζων Ζορν, Μισέλ φαν ντερ Άα, Μέρεντιθ Μονκ, Γκάβιν Μπράυαρς και Στηβ Ράιχ.
Απρίλιος
Το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχοφ, «Βυσσινόκηπος», θα παρουσιάσει από 22 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος.
Μάιος
Μετά το φεστιβάλ Αβινιόν και το Theatertreffen του Βερολίνου η βραβευμένη παράσταση «Hate Radio» ανεβαίνει από 13 έως 15 Μαΐου. Η παράσταση του Μίλο Ράου εξετάζει το ρόλο του σταθμού RTML της Ρουάντα στη γενοκτονία των Τούτσι .
Για τρεις ημέρες, από 23 έως και 25 Μαΐου,  η Στέγη διοργανώνει μια σειρά από συζητήσεις και εργαστήρια γύρω από τη μόδα.​