Πώς άλλαξε ο Τιμ Κουκ την Apple

Πώς άλλαξε ο Τιμ Κουκ την Apple

Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής ο διάδοχος του «θρυλικού» Στιβ Τζομπς.

Όταν ο Στιβ Τζομπς αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Apple στις 24 Αυγούστου 2011, το μέλλον της εταιρείας δεν ήταν διόλου σίγουρο. Όλα τα επιτυχημένα προϊόντα της, όλες οι πρωτοπόρες συσκευές της, όπως το iPod, το iPhone και το iPad, είχαν αποδοθεί σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιοφυΐα του Τζομπς. Και φυσιολογικά, όλοι -τόσο οι καταναλωτές όσο και οι αναλυτές της Wall Street- αναρωτήθηκαν τότε κατά πόσο ο Τιμ Κουκ θα μπορούσε να πάει την Apple ακόμα ψηλότερα, ως διάδοχος του Τζομπς.

Τρία χρόνια μετά, ο Κουκ έχει διαψεύσει όλους τους αμφισβητίες του. Την περασμένη εβδομάδα, η Apple είδε την τιμή της μετοχής της να αγγίζει το ψηλότερο σημείο στην ιστορία της εταιρείας, αναμένοντας την έλευση του iPhone 6. Κι αυτό είναι σημάδι της εμπιστοσύνης που οι επενδυτές δείχνουν προς το όραμα του Κουκ για το μέλλον της εταιρείας, το οποίο φαίνεται να διαφέρει απ’ το όραμα του Τζομπς.

Ιδού τέσσερις τρόποι με τους οποίους η Apple έχει αλλάξει υπό την ηγεσία του Κουκ.

Έμφαση στην Κίνα
Είναι γνωστό ότι ο Τζομπς δεν επισκέφθηκε ποτέ την Κίνα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως CEO της Apple – αυτό ήταν δουλειά του Κουκ ως επιχειρησιακός διευθυντής της εταιρείας.

Ως CEO, όμως, ο Κουκ έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Κίνα για να συναντήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους και να επιθεωρήσει τα εργοστάσια της Apple εκεί. Πέρυσι, μάλιστα, ο Κουκ έκλεισε μια σημαντική συμφωνία με την China Mobile, τον μεγαλύτερο πάροχο ασύρματης σύνδεσης στην Κίνα. Και πλέον η Κίνα είναι με διαφορά η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για την Apple, με τζίρο 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις το τελευταίο τρίμηνο.

Ο αναλυτής Τόμας Χάσσον επισημαίνει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κουκ αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Κίνα θα αναδειχθεί σε νούμερο 1 αγορά της Apple».

Επαναγορά μετοχών
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές καλούσαν την Apple να χρησιμοποιήσει καλύτερα το τεράστιο «κομπόδεμα» σε ρευστό που διαθέτει, ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τζομπς αγνόησε τη συμβουλή του Γουόρεν Μπάφετ να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αλλά ο Κουκ προχώρησε στο εν λόγω σχέδιο, με στόχο να αποκτηθούν εταιρικές μετοχές ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέτοια προγράμματα κάνουν τους επενδυτές χαρούμενους, τροφοδοτώντας με ρευστό τις τσέπες τους, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνουν τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της εταιρείας δίνοντας ώθηση στα κέρδη ανά μετοχή.

Το σχέδιο επαναγοράς μετοχών, που επεκτάθηκε νωρίτερα φέτος, έχει συμβάλλει στο ράλι ανόδου της τιμής της μετοχής της Apple, ενώ από τότε που η εταιρεία αγόρασε μετοχές της ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους, η τιμή ανέβηκε κατά 25% – η καλύτερη απόδοση που έχει ποτέ επιτευχθεί με παρεμφερές πρόγραμμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαφοροποίηση βασικών προϊόντων
Ένα μέρος της οικονομικής επιτυχίας της Apple οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία κατασκευάζει μια σχετικά μικρή γκάμα προϊόντων που πωλούνται σε μια μαζική κλίμακα. Ο Κουκ έχει παρεκκλίνει κάπως από τη συγκεκριμένη στρατηγική, εισάγοντας παραλλαγές στο iPad (το iPad Mini) και το iPhone (το iPhone 5c) που αποτελούν μικρότερες και φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις κύριες συσκευές της Apple.

Σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ Fiksu, το iPad Mini είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές μοντέλο iPad. Και ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Κουκ έχει καταφέρει να κρατήσει ψηλά τα περιθώρια κέρδους της Apple, παρά την προσθήκη επιπλέον κόστους παραγωγής.

Ο αναλυτής Μπιλ Κρέχερ επισημαίνει: «Ο Τζομπς έκανε τη βρώμικη δουλειά – ανέπτυξε προϊόντα όπως το iPad και το iPhone. Ο Κουκ κατάφερε να διευρύνει την προσιτότητα αυτών των προϊόντων, βελτιώνοντας την κερδοφορία».

Αύξηση των εξαγορών και συνεργασιών της Apple
Οι εξαγορές από την Apple την εποχή του Τζομπς ήταν σχετικά λίγες και μικρής αξίας. Ο Κουκ, απ’ την άλλη μεριά, έχει εξαγοράσει 23 εταιρείες από τότε που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας. Κ

άποιες απ’ αυτές τις εξαγορές, όπως π.χ. της Beats Electronics για 3 δισεκατομμύρια δολάρια, προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε ότι η Apple έχει αρχίσει να χάνει τη δική της δημιουργική σπίθα.

Όμως, αυτό που πραγματικά δείχνουν τέτοιες κινήσεις είναι ότι ο Κουκ δεν φοβάται να αναζητήσει βοήθεια έξω από τα εταιρικά του γραφεία, όταν τη χρειάζεται. Βεβαίως, οι επενδυτές περιμένουν ακόμα τον Κουκ να παρουσιάσει ένα νέο προϊόν τόσο επαναστατικό όσο το iPhone ή το iPad.

Φημολογείται ότι η Apple θα παρουσιάσει εν τέλει ένα iWatch ή μια νέα υπηρεσία τηλεόρασης επί πληρωμή. Για την ώρα πάντως, όλοι φαίνονται χαρούμενοι με την πορεία της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη:

Στις 9 Σεπτεμβρίου η επόμενη «αποκάλυψη» της Apple

Νέο, μεγαλύτερο iPad από το 2015;

Τι θα θέλαμε να δούμε σε ένα iPhone