Πώς αντιδρούν οι αγορές των βασικότερων προϊόντων που πλήττει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Πώς αντιδρούν οι αγορές των βασικότερων προϊόντων που πλήττει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας
Photo:

Μια καταγραφή των μέχρι στιγμής στοιχείων για τη διαμάχη μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων.

 

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται, οι αγορές βασικών προϊόντων προσφέρουν κάποιες ενδείξεις ως προς το πώς διαμορφώνεται το τοπίο στον χώρο της βιομηχανίας και της κατανάλωσης.

Ειδικοί επί θεμάτων πρώτων υλών αποκαλύπτουν τις τάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο με βάσει κάποιους αντιπροσωπευτικούς δείκτες.

Σόγια

Ο Stefan Vogel, επικεφαλής έρευνας για τα γεωργικά βασικά προϊόντα στην Rabobank International, επισημαίνει ότι «η Κίνα επέβαλλε δασμό 25 τοις εκατό στη σόγια των ΗΠΑ, ενισχύοντας το προϊόν στη Βραζιλία και περιορίζοντας την αξία της αμερικανικής παραγωγής. Παρακολουθήστε την εξελισσόμενη διαφορά μεταξύ των τιμών λιμένων στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία για να έχετε μια εικόνα της επίδρασης του εμπορικού πολέμου στους Αμερικανούς αγρότες».

Κινεζικός χαλκός

Σύμφωνα με τον Oliver Nugent, υπεύθυνο στρατηγικής για βασικά προϊόντα στην ING Bank NV, «το premium του κινεζικού χαλκού – η προσαύξηση στις τιμές του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου όταν το προϊόν πωλείται στα λιμάνια του μεγαλύτερου καταναλωτικού έθνους – έχει μειωθεί κατά 14% από τον Μάιο. Είναι πιθανό ότι οι παραγωγοί θα αποδειχθούν λιγότερο πρόθυμοι να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό απόθεμα δεδομένης της δυσκολίας πρόβλεψης των μελλοντικών προοπτικών πώλησης αγαθών και υπηρεσιών σε περίπτωση κλιμάκωσης των εμπορικών πολέμων».

Πλατίνα

Ο Jonathan Butler, επικεφαλής στρατηγικής για τα πολύτιμα μέταλλα στη Mitsubishi Corp., απαντά: «Η καμπύλη της πλατίνας είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ένδειξη των προσδοκιών μελλοντικής ζήτησης – αν βρίσκεται σε απότομο contango, αυτό υποδηλώνει ότι η βιομηχανική ζήτηση θα είναι ισχυρή στο μέλλον». Και αυτή τη στιγμή «το contango βρίσκεται κοντά σε ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι το μέταλλο για μελλοντική παράδοση έχει υψηλότερο premium από το συνηθισμένο σε σύγκριση με το μέταλλο για άμεση παράδοση. Αυτό εν μέρει βρίσκεται σε συνάρτηση με την ισχυρή τάση πώλησης στην τιμή spot, αλλά είναι επίσης και ενδεικτικό της μελλοντικής βιομηχανικής ζήτησης, η οποία αναμένεται να είναι ισχυρή».

Αεροπορική Έκθεση Farnborough, 16-22 Ιουλίου

Όπως λέει ο Anthony Lipmann, trader στην εταιρεία Lipmann Walton & Co., «περιμένουμε να δούμε την αντίδραση στο Farnborough. Γενικά αναμένουμε χαμηλότερες παραγγελίες αεροπλάνων και κινητήρων από τις συνηθισμένες. Κάθε χώρα έχει κάποια σχέση με τη βιομηχανία των αεροσκαφών ως καταναλωτής ή κατασκευαστής, και επηρεάζονται όλες οι χώρες. Υπάρχουν πάνω από 5.000 ξεχωριστά υλικά σε έναν κινητήρα αεροσκάφους, και παρεμφερής αριθμός ξεχωριστών εξαρτημάτων. Επομένως, όλα τα μέταλλα και τα βασικά προϊόντα θα μπορούσαν να επηρεαστούν».