Πώς από τα δεινά των Monarch – Ryanair βγαίνει κερδισμένη η easyJet

Πώς από τα δεινά των Monarch – Ryanair βγαίνει κερδισμένη η easyJet
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η easyJet δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ως εταιρεία και είναι ευκαιρία να επωφεληθεί από τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις.

Η κατάρρευση της Monarch Airlines που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα αποτελεί μεγάλη είδηση ​​για τις άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον αερομεταφορέα easyJet να είναι ο μεγάλος νικητής.

Συγκεκριμένα, η Monarch, η πέμπτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας, κατέρρευσε έπειτα από μια μακρά περίοδο οικονομικών δυσκολιών, αφήνοντας πίσω της μια τρύπα στην αεροπορική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την πλευρά τους, οι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάρρευση αυτή, η οποία οδήγησε στην ακύρωση 300.000 κρατήσεων, θα μπορούσε να ενισχύσει τους αντιπάλους της.

Μάλιστα, οι μετοχές της easyJet αυξήθηκαν σχεδόν 5% τη Δευτέρα, ενώ η τιμή της μετοχής της Ryanair αυξήθηκε πάνω από 3%.

Σημειώνεται ότι η Monarch διέθετε μόλις το 3% της συνολικής αγοράς κοντινών αποστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πλέον αναμένεται να διανεμηθεί σε άλλες αεροπορικές εταιρείες και ιδιαίτερα στην easyJet, δεδομένης της κατάστασης της αντίπαλης εταιρείας, Ryanair, που αναγκάστηκε να ακυρώσει χιλιάδες κρατήσεις με αποτέλεσμα να επηρεαστούν περίπου 700.000 επιβάτες.

«Η easyJet δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ως εταιρεία και θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις αντίπαλες εταιρείες της», ανέφερε η ομάδα αναλυτών της Credit Suisse.

«Η Monarch διέκοψε τη λειτουργία της, η Air Berlin διαλύεται, η Alitalia αναζητά νέα διοίκηση και τα εσωτερικά ζητήματα της Ryanair έχουν προκαλέσει χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων», γράφουν οι αναλυτές τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα κέρδη της easyJet θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10% φέτος το χειμώνα.