Πώς μπορείς να γίνεις ο «γιατρός» του εαυτού σου

Πώς μπορείς να γίνεις ο «γιατρός» του εαυτού σου

Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού παρακολουθεί την υγεία του … ψηφιακά!

Το να βρίσκεσαι διαρκώς on line και να παρακολουθείς τι διαδραματίζεται στα social media, ποιες είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και να ελέγχεις τα e-mail σου εκτός γραφείου, θεωρείται πλέον ως κάτι το φυσιολογικό. Το να είμαστε όμως συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα μας gadget για να ελέγχουμε την υγεία μας, ωσάν να ήμασταν ο προσωπικός γιατρός του εαυτού μας, αυτό μάλλον θα ξενίσει μερικούς.

Κι όμως η διείσδυση της τεχνολογίας είναι τέτοια στη ζωή μας που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι χωρίς αυτή νιώθουν ανασφάλεια. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση της Υγείας καθώς και της φυσικής κατάστασης από το κινητό, το tablet και τα wearables (fitness band, clip ή smartwatch), συνιστά τη νέα τάση που έχει κατακλύσει την Αμερική και σταδιακά υιοθετείται από αρκετές χώρες της Ευρώπης. Βάσει έρευνας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, στις μέρες μας ένας στους τρεις ανθρώπους, δηλαδή το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, παρακολουθεί την υγεία του και αθλείται έχοντας στο πλευρό του μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή και την κατάλληλη on line εφαρμογή για να τεστάρει, τόσο την αντοχή, όσο και το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο σώμα του.

Αν πάντως πιστεύετε ότι η πλειονότητα των «technology freaks» που δεν αποχωρίζονται τα gadgets τους, ακόμα και όταν κάνουν jogging, ότι βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αυταπατάστε καθώς, όπως αποκάλυψε έρευνα της GfK που διεξήχθη σε 16 χώρες, το παγκόσμιο προβάδισμα έχει η Κίνα. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ποσοστό 45% των πολιτών της χώρας του Δράκου, που δηλώνει ότι δεν έχει ποτέ παρακολουθήσει την υγεία ή τη φυσική του κατάσταση με ψηφιακά μέσα, είτε διότι δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, είτε διότι το οικονομικό του υπόβαθρο και ο τρόπος ζωής του δεν του επιτρέπουν την απόκτησή τους.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν Βραζιλία και ΗΠΑ με ποσοστό 29%, ενώ ακολουθούν Γερμανία και Γαλλία με 28% και 26% αντίστοιχα.

Όσο για το προφίλ των χρηστών είναι κατά κύριο λόγο οι άνδρες που έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους την ηλεκτρονική παρακολούθηση της υγείας τους. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως σε πέντε από τις δεκαέξι χώρες που συμμετείχαν δειγματοληπτικά στην έρευνα το ποσοστό των γυναικών ξεπέρασε εκείνο των ανδρών. Πρόκειται για την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ένας βασικός λόγος που παρακολουθούν την υγεία τους ηλεκτρονικά είναι για να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, ενώ πρόσθεσαν πως με αυτή την πρακτική αντλούν κίνητρα για άσκηση, τους δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουν τα επίπεδα ενέργειας, επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και όλα αυτά συμβάλλουν με τη σειρά τους σε αύξηση της παραγωγικότητας στην εργασία τους.

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της φιλοσοφίας ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες 30-39, 20-29 ετών, ενώ δεν λείπουν και οι μικρότερης ηλικίας οπαδοί 15-19 ετών.

Διαβάστε ακόμη:

Γυμναστική πιο έξυπνα!