Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε ως και 600 ευρώ αποζημίωση από τις αεροπορικές εταιρείες

Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε ως και 600 ευρώ αποζημίωση από τις αεροπορικές εταιρείες
epa03220913 A street sign carrying the inscription 'Terminal and Airport' is marked with a red cross at the access lane to the new Berlin Brandenburg Airport in Schoenefeld, Germany, 16 May 2012. The supervisory board of the airport company on 16 May was to discuss the delayed opening of the new Berlin Brandenburg Airport - which will be known as Willy Brandt airport after the former German chancellor and Berlin mayor. The managing directors of the airport company have to report on the construciton delays and why they only 'pulled the plug' four weeks before the intended opening day. If the supervisory board will announce a new date for the opening of the new international airport remains uncertain. EPA/PATRICK PLEUL

Συνολικά 28 εκατ. ευρώ έφτασε το ύψος του ποσού για αποζημιώσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών μέσα στο α’ εξάμηνο.

 

Σοβαρές διαταραχές πτήσης -διπλάσιες και σε ορισμένες χώρες τριπλάσιες στο α’ εξάμηνο του 2018, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017- διαπιστώνει έρευνα της εταιρείας αποζημιώσεων για αεροπορικές πτήσεις, AirHelp.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, 4.500.000 επιβάτες αεροπορικών εταιρειών έχουν βιώσει καθυστερήσεις στην πτήση ή έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ακυρώσεις ή ακόμη και με υπεράριθμες κρατήσεις, μέγεθος αυξημένο κατά 40% συγκριτικά με τους 3,2 εκατ. επιβάτες που ήταν το α’ εξάμηνο του 2017.

Βάσει δε του κοινοτικού δικαίου EC261 ένας μεγάλος αριθμός των επιβατών που υπέστησαν ταλαιπωρία πληροί τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει αποζημίωση.

Ειδικότερα, σε 83.574 Έλληνες επιβάτες οι οφειλές ξεπερνούν τα 28 εκατ. ευρώ για πτήσεις που διακόπηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018. Ήτοι 20 εκατ. ευρώ περισσότερα από το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σύμμαχος των επιβατών είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο στις αρχές του έτους αποφάνθηκε ότι οι απεργίες μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ως έκτακτη περίσταση που θα τους απαλλάξει από τη νομική τους υποχρέωση να αποκαταστήσουν το πρόγραμμα των πτήσεων, και ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις απεργίες.

Για καθυστερημένες ή ακυρωμένες πτήσεις, και σε περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης, οι επιβάτες μπορούν να δικαιούνται οικονομική αποζημίωση μέχρι 600 ευρώ ανά άτομο. Ο  αερολιμένας αναχώρησης πρέπει να βρίσκεται εντός της ΕΕ ή ο αερομεταφορέας πρέπει να έχει έδρα στην ΕΕ και να εκφορτώνεται στην ΕΕ. Επιπλέον, ο λόγος για την καθυστέρηση της πτήσης πρέπει να οφείλεται στην αεροπορική εταιρεία. Η αποζημίωση μπορεί να ζητηθεί εντός τριών ετών από τη διακοπή της πτήσης.

Εξαιρούνται αποζημίωσης οι έκτακτες περιστάσεις, όπως οι κακές καιρικές συνθήκες ή οι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο κλοιός έχει αρχίσει να στενεύει με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) να μειώνει την πρόβλεψη κέρδους της για το 2018 κατά 12%, αποδίδοντας την αναθεώρηση των εκτιμήσεων στην αύξηση των καυσίμων και του κόστους εργασίας.

Τη «νύφη» θα πληρώσουν οι ταξιδιώτες, καθώς αεροπορικοί κολοσσοί, μεταξύ των οποίων, American Airlines, Delta και United, έχουν ανακοινώσει  ότι οι επιβάτες πρέπει να προετοιμαστούν για υψηλότερες τιμές εισιτηρίων. Πέρα όμως από τη συμπίεση των λειτουργικών εξόδων πονοκέφαλος για τους αερομεταφορείς είναι η έλλειψη πιλότων που αναγκάζει πολλά αεροπλάνα να παραμείνουν στο έδαφος. Η Boeing, μάλιστα, υπολογίζει τη ζήτηση νέων πιλότων να ανέρχεται στους 637.000 περισσότερους τα επόμενα 20 χρόνια.

Στα «αγκάθια» του κλάδου των αερομεταφορών έρχεται να προστεθεί και ο υπερτουρισμός. Η AirHelp υποστηρίζει πως οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στον κόσμο (που σήμερα φιλοξενούν το 46% των διεθνών αφίξεων) μέσα σε μόλις 3 χρόνια θα πρέπει να φιλοξενήσουν 70 εκατ. περισσότερους τουρίστες, όταν τα αεροδρόμια στην πλειοψηφία τους πάσχουν από ανεπαρκή χωρητικότητα.