Πώς μπορείτε να γίνετε το τέλειο αφεντικό

Πώς μπορείτε να γίνετε το τέλειο αφεντικό
Photo: Ingram Publishing

Δεν είναι σπάνιο είδος προς εξαφάνιση. Υπάρχει, και ο τρόπος για να το πετύχετε είναι σχετικά απλός.

της Κέιτ Άσφορντ

Το να είσαι καλό αφεντικό δεν αφορά μόνο το να έχεις καλά εταιρικά αποτελέσματα ή αξιόλογο έργο (όχι ότι αυτά δεν είναι ωραία!). Αφορά κι έναν άλλο σημαντικό εταιρικό στόχο: τη διατήρηση των εργαζομένων.

Περίπου το 50 τοις εκατό των εργαζομένων έχουν εγκαταλείψει τουλάχιστον μια δουλειά για να ξεφύγουν από έναν διευθυντή, σύμφωνα με μια έρευνα γνώμης της Gallup. Σε μελέτη της εταιρείας Woohoo Inc., όταν οι εργαζόμενοι ρωτήθηκαν ποιοι παράγοντες τούς προκαλούν κακή απόδοση στη δουλειά, η κορυφαία απάντηση ήταν «η έλλειψη βοήθειας και υποστήριξης από το αφεντικό μου».

Αλλά τι γίνεται αν είσαι πράγματι το κακό αφεντικό; Κάτι τέτοιο όχι μόνο σας εμποδίζει να ανεβείτε στην εταιρική ιεραρχία, αλλά σας κοστίζει και λόγω της απώλειας ταλαντούχων υπαλλήλων.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τις παρακάτω στρατηγικές για να διατηρήσετε την ομάδα σας χαρούμενη:

Αποσαφηνίστε τις προσδοκίες σας

Λίγα πράγματα αποθαρρύνουν τους εργαζομένους περισσότερο από το να ακούνε ότι δεν έδωσαν αυτό που αναμενόταν και να αισθάνονται ότι έχουν δώσει τα πάντα.

«Οι εργαζόμενοι θέλουν να νιώθουν την αίσθηση της επίτευξης ενός στόχου», λέει η Nancy Halpern, καθοδηγήτρια στελεχών στην KNH Associates στη Νέα Υόρκη. «Και αν δεν γνωρίζεις πότε πετυχαίνεις κάτι, δεν θα νοιώθεις ποτέ επιτυχημένος. Πάντα θα μένεις με την απορία και την αμφιβολία».

Επομένως, προτού αναθέσετε νέα έργα ή καθήκοντα, φροντίστε να αποσαφηνίσετε τις προσδοκίες σας και να στείλετε σαφείς οδηγίες με email, αν χρειάζεται.

Δώστε χώρο

Ο καθορισμός των προσδοκιών δεν σημαίνει και διαχείριση της διαδικασίας του έργου. Αφήστε τους υπαλλήλους σας να μάθουν τι θέλετε από αυτούς και μετά αφήστε τους να το υλοποιήσουν – ακόμα κι αν νομίζετε ότι θα μπορούσατε να το έχετε κάνει καλύτερα εσείς.

«Ναι, θα μπορούσατε να το κάνετε και μόνος σας», λέει η Halpern. «Αλλά κάνοντας τα πάντα μόνος σας, σύντομα θα φτάσετε στα όριά σας και θα εκραγείτε. Θα εκφράσετε δυσαρέσκεια, αυτό θα βγει προς τα έξω, και οι άνθρωποί σας θα φύγουν».

Επιτρέψτε στο προσωπικό σας να αναπτυχθεί – αυτό σημαίνει να επιτρέπετε τα λάθη και να ενθαρρύνετε την άντληση διδαγμάτων από τα λάθη. «Δεν πρέπει να απαιτείτε την τελειότητα, αλλά τη βελτίωση», λέει η Halpern. «Και κάποιες αποτυχίες αναπόφευκτα επιτρέπονται».

Αναπτύξτε το ταλέντο των εργαζομένων σας

Συχνά, οι εργαζόμενοι μένουν πιστοί σε μάνατζερ που τους βοηθούν να προωθήσουν τις δεξιότητές και τη σταδιοδρομία τους.

«Πολλά αφεντικά είναι τόσο απασχολημένα προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους που δεν ασχολούνται με την επαγγελματική ανάπτυξη και τους στόχους των εργαζομένων τους», λέει η Tammy Gooler Loeb, καθοδηγήτρια σταδιοδρομίας στη Βοστώνη. Ενθαρρύνετε, λοιπόν, τα μέλη της ομάδας σας να παρακολουθούν συνέδρια και μαθήματα για να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους. Μόνο έτσι θα έχετε πιθανότητες να μείνουν στην εταιρεία σας μακροπρόθεσμα.

Μάθετε τι παρακινεί τους εργαζομένους σας

Θα γίνετε ένα πιο αποτελεσματικό αφεντικό αν προσαρμοστείτε εσείς στους υπαλλήλους σας, αντί να περιμένετε από τους υπαλλήλους σας να προσαρμοστούν σε εσάς.

Μερικοί άνθρωποι στην ομάδα σας επιθυμούν αυτονομία. Άλλοι ανταποκρίνονται καλύτερα στην τακτική ανατροφοδότηση. Κάποιοι θα θέλουν να έχουν μια πολύ επίσημη σχέση μαζί σας, ενώ άλλοι λειτουργούν καλύτερα όταν αισθάνονται ισότιμοι.

«Προσαρμογή στους υπαλλήλους σας σημαίνει κατανόηση του ποιοί είναι ως άνθρωποι ώστε εσείς να γίνεται το κατάλληλο αφεντικό γι’ αυτούς», λέει η Loeb. «Κάποια αφεντικά το κάνουν αυτό, αλλά κάποια άλλα το αγνοούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή επικοινωνία και προβληματική δυναμική εντός της εταιρείας».

Δώστε σωστή ανατροφοδότηση

Οι εργαζόμενοι σας δεν μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους αν δεν τους πείτε πού πηγαίνουν στραβά.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το πόσο φοβισμένοι είναι οι μάνατζερ όταν πρέπει να δώσουν ανατροφοδότηση ή να πουν κάτι που μπορεί να θεωρηθεί επικριτικό» λέει η Halpern.

Αν κάτι δεν γίνεται σωστά, ενημερώστε τον εργαζόμενό σας γι’ αυτό και πείτε του πώς μπορεί να βελτιωθεί.

Ο έπαινος κάνει καλό

«Πρέπει να αναγνωρίζετε κάποιον για την προσπάθειά του» επισημαίνει η Halpern. «Έμειναν μέχρι αργά στο γραφείο, ανέδειξαν τη δουλειά τους σε βασική προτεραιότητα, και αυτό αντισταθμίζει την οποιαδήποτε αρνητική ανατροφοδότηση».

Τίποτα δεν κάνει τους υπαλλήλους σας να νιώθουν καλύτερα από το να σας βλέπουν να αναγνωρίζετε τη σκληρή δουλειά τους. Μόνο εάν οι προσπάθειές τους εκτιμώνται θα συνεχίσουν να εργάζονται με αφοσίωση.

Μπορείτε να στείλετε ένα γρήγορο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αναγνωρίσετε τις πολλές ώρες εργασίας κάποιου ή τη σπουδαία δουλειά του. Και φροντίστε να επαινέσετε αυτές τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια ομαδικών συναντήσεων, όπου οι συνάδελφοί τους και οι ανώτεροι σας θα μπορούν να ακούσουν τους επαίνους αυτούς.

Πηγή: fortune.com