Πως διαχειρίζονται οι καλοί ηγέτες την κακή συγκυρία

Πως διαχειρίζονται οι καλοί ηγέτες την κακή συγκυρία

Όταν τα εταιρικά κέρδη και η οικονομία χειροτερεύουν, τα καλύτερα στελέχη συνεχίζουν να παράγουν αισιοδοξία.

 

Βρίσκεται ο εταιρικός οργανισμός σας υπό πίεση;

Ο κόσμος του οποίου ηγούνται οι επιχειρηματικοί ηγέτες δέχεται μια πληθώρα αρνητικών μηνυμάτων, κι αυτό συνιστά πρόβλημα.

Στις ΗΠΑ οι τελευταίες αναφορές κερδοφορίας αποκαλύπτουν τις πιο απότομες μειώσεις από την περίοδο της ύφεσης και μετά. Πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες, επισημαίνοντας ορθά ότι τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ κορυφώθηκαν το 2014. Το McKinsey Global Institute θεωρεί ότι τα παγκόσμια κέρδη μειώνονται ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ και ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί για χρόνια. Σε ένα νέο βιβλίο, ο Robert J. Gordon του Πανεπιστημίου Northwestern δείχνει πειστικά ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μειώνεται μακροπρόθεσμα. Ίσως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ότι οι προεδρικοί υποψήφιοι και των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ τροφοδοτούν τις ανησυχίες καθώς φαίνεται ότι έχουν μάθει πως το μήνυμα «Νοιώθω το τι περνάτε» είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Ένα κρίσιμο στοιχείο της δουλειάς κάθε ηγέτη είναι ο καθορισμός ενός λαμπρού, ρεαλιστικού μέλλοντος, κι αυτό το καθήκον δεν φαντάζει και πολύ εύκολο στην τωρινή συγκυρία. Αλλά είναι εφικτό. Ιδού τρεις στρατηγικές που οι αποτελεσματικοί ηγέτες χρησιμοποιούν για να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή.

– Δείξτε ότι διαφέρετε

Όλοι κατανοούν ότι στον κόσμο ο …πόνος δεν κατανέμεται με ομοιόμορφο τρόπο και πολλές εταιρείες μπορούν να δείξουν ότι είναι μια εξαίρεση στον κανόνα των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ο κλάδος υγείας αναπτύσσεται σταθερά περισσότερο από την οικονομία και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ακόμα και σε τομείς χαμηλής ανάπτυξης, οι ηγέτες μπορούν να δείξουν ότι η δική τους εταιρεία ακμάζει κι ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Βεβαίως, αυτή η τακτική αποδίδει μόνο αν εξωτερικοί παρατηρητές, όπως π.χ. αναλυτές μετοχών, υποστηρίζουν έναν τέτοιο ισχυρισμό. Αν όχι, τότε οι ηγέτες χρειάζονται μια πιο θεμελιώδη και απαιτητική στρατηγική, όπως το να…

 

– Αντιμετωπίστε τα προβλήματα πρόσωπο-με-πρόσωπο

Φτάνουν πια τα λόγια. Ήρθε η στιγμή να δράσετε. Όταν ο Satya Nadella έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία θεωρείτο ότι είχε παγιδευτεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες του παρελθόντος και ήταν κυριολεκτικά αόρατη στους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς των κινητών συσκευών και των υπηρεσιών cloud. Ο Nadella απάντησε με μια σιωπηρή επανάσταση, εξομαλύνοντας τις σχέσεις με παλαιούς εχθρούς και καθιστώντας εύκολη τη χρήση του λογισμικού της Microsoft σε συσκευές Apple και Android, αναβαθμίζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο με τη δωρεάν παροχή των Windows για κάθε συσκευή με οθόνη 9 ιντσών ή μικρότερη, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στις δραστηριότητες στο cloud. Μετά από χρόνια δυστοκίας, η μετοχή της εταιρείας ξεπερνά την απόδοση του δείκτη S&P 500 από τότε που ο Nadella ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας μέχρι σήμερα. Φυσικά, ακόμα και ηγέτες που τα πάνε καλά δεν επιτρέπεται να εφησυχάζουν. Γιατί ξέρουν ότι…

 

– Σε αργές εποχές, δράσε με ταχύτητα

Αν δεν είσαι η Apple, το να βγάλεις κέρδος στον κλάδο των smartphone είναι σχεδόν αδύνατο. Μόνο μια εταιρεία το κάνει: η Samsung. Το «μυστικό» της δεν είναι διόλου μυστικό: μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ταχύτητας, η οποία συντηρείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Samsung Electronics, Oh-Hyun Kwon. Κι αυτό έχει επιτρέψει στη Samsung να παρακολουθεί από κοντά την Apple και ακόμα και να την ξεπερνάει κάποιες φορές στο θέμα της ανάπτυξης προϊόντων. Αυτός είναι κι ο λόγος που στην κορεσμένη αγορά των ΗΠΑ, μόνο η Apple και η Samsung έχουν διψήφια μερίδια αγοράς.

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εποχές επιβράδυνσης. Αλλά η εκάστοτε συγκυρία δεν μπορεί να συνιστά δικαιολογία για την αποτυχία ενός ηγέτη να διατηρεί τον οργανισμό του χαρούμενο, αισιόδοξο, και αναπτυσσόμενο.

 

Πηγή: Fortune.com