Πώς δημιούργησαν τις περιουσίες τους οι 10 πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία

Πώς δημιούργησαν τις περιουσίες τους οι 10 πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία
epa05106456 Mexican Actress and Co-producer Salma Hayek launches a kiss to journalists during the presentation of the animated movie 'El Profeta' (The Prophet) in Mexico City, Mexico, 16 January 2016. EPA/ALEX CRUZ

Η πλειοψηφία των Βρετανίδων δισεκατομμυριούχων είτε κληρονόμησαν τις περιουσίες τους, είτε τις απέκτησαν μέσω γάμων.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι The Times παρουσίασαν την ετήσια λίστα των 1.000 πλουσιότερων ανθρώπων στη Μεγάλη Βρετανία. Η λίστα περιλαμβάνει μερικά ονόματα που θα σας είναι σίγουρα γνωστά – όπως η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και η Βικτώρια Μπέκαμ, πρώην μέλος του συγκροτήματος Spice Girls – και άλλα παντελώς άγνωστα.

Η πλειοψηφία των Βρετανίδων δισεκατομμυριούχων είτε κληρονόμησαν τις περιουσίες τους, είτε τις απέκτησαν μέσω γάμων – αν και μία ξεχωρίζει ως αυτοδημιούργητη. Ιδού λοιπόν πώς έφτιαξαν τις περιουσίες τους οι δέκα πλουσιότερες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο:

ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

Σαρλίν δε Καρβάλιο – Χάινεκεν
(9,15 δισεκατομμύρια λίρες)
2η θέση

Όταν το 2002 πέθανε ο πατέρας της, Φρέντι Χάινεκεν, η Σαρλίν δε Καρβάλιο – Χάινεκεν κληρονόμησε μερίδιο 25% στην εταιρεία που ίδρυσε ο παππούς της, την Heineken International.

Κίρστεν Ράουσινγκ
(8,7 δισεκατομμύρια λίρες)
3η θέση

Η Κίρστεν Ράουσινγκ είναι εγγονή του Ρούμπεν Ράουσινγκ, ιδρυτή της Tetra Pak, της εταιρείας απ’ την οποία προέκυψε ο ελβετικός γίγαντας των συσκευασιών Tetra Laval. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και κατέχει το ένα τρίτο των μετοχών (τα υπόλοιπα δύο τρίτα ελέγχονται από τους αδερφούς της).

Βαρόνη Χάουαρντ ντε Βάλντεν
(3,63 δισεκατομμύρια λίρες)
5η θέση

Η βαρόνη είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες του αποθανόντος Λόρδου Χάουαρντ ντε Βάλντεν. Η εταιρεία ελέγχει περίπου 90 εκτάρια γης στο κεντρικό Λονδίνο, αξίας περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Μαρί-Σαντάλ Μίλερ
(1,58 δισεκατομμύρια λίρες)
10η θέση

Η Μαρί-Σαντάλ Μίλερ είναι η πριγκίπισσα της Δανίας, παντρεμένη με τον Παύλο, υιό του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’ της Ελλάδας. Η περιουσία της, όμως, προήλθε από τον πατέρα της, Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος έβγαλε δισεκατομμύρια από μια αυτοκρατορία καταστημάτων duty-free.

ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ

Κίρστι Μπερταρέλι
(9,78 δισεκατομμύρια λίρες)
1η θέση

Η Κίρστι Μπερταρέλι είναι τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο, αλλά χρωστάει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της στον σύζυγό της, Ερνέστο Μπερταρέλι. Ο ίδιος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ελβετίας αφότου κληρονόμησε τη Serono, τη φαρμακευτική εταιρεία που ίδρυσε ο παππούς του.

Κάρι Περόντο
(3,35 δισεκατομμύρια λίρες)
6η θέση

Η Κάρι Περόντο είναι η χήρα του εκλιπόντος Χούμπερτ Περόντο, ο οποίος ίδρυσε την Perenco, μια από τις μεγαλύτερες οικογενειακές εταιρείες πετρελαίου.

Λαίδη Τίνα Γκριν
(3,22 δισεκατομμύρια λίρες)
7η θέση

Η Λαίδη Τίνα Γκριν είναι παντρεμένη με τον μεγιστάνα της μόδας Σερ Φίλιπ Γκριν, πρόεδρο του Ομίλου Arcadia, ενός γίγαντα της λιανικής που περιλαμβάνει τις μάρκες Topshop, Burton και Miss Selfridge.

Σάλμα Χάγιεκ Πινό
(2,34 δισεκατομμύρια λίρες)
8η θέση

Αν και η Χάγιεκ είναι πιο γνωστή για τους ρόλους της στον κινηματογράφο – οι οποίοι της αποφέρουν 12 εκατομμύρια λίρες ετησίως – χρωστά το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας της στον σύζυγό της και διευθύνοντα σύμβουλο της Kering, Φρανσουά-Ανρί Πινό.

Χάριετ Χάιμαν
(1,95 δισεκατομμύρια λίρες)
9η θέση

Ο σύζυγος της Χάριετ Χάιμαν είναι ο Μάικλ Μόριτζ, πρόεδρος της εταιρείας venture capital, Sequoia Capital. Η Μόριτζ ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στην Google, την PayPal και τη Yahoo.

Η ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΗ

Ντενίζ Κόουτς
(3,65 δισεκατομμύρια λίρες)
4η θέση

Η Κόουτς είναι η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Βρετανίας, έχοντας μετατρέψει το διαδικτυακό καζίνο και γραφείο στοιχημάτων Bet365 στη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακού τζόγου του πλανήτη. Πλέον, κατέχει λίγο πάνω απ’ το μισό της εταιρείας, μερίδιο που της απέφερε 1,5 δισεκατομμύριο λίρες σε έσοδα πέρυσι.